У середньому кожен житель Таджикистану на рік витрачає на «неформальні платежі» лікарям 200 сомоні (близько 22 доларів), хоча медицина в країні формально безкоштовна. Загалом на рік усі жителі країни витрачають на хабарі в медицині близько 320 мільйонів доларів. Про це пише OCCRP, з посиланням на «Настоящее время».

Як повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я Таджикистану, люди платять за довідки, медогляди, якісніші послуги та добре поводження з боку персоналу. А лікарі також отримують дохід від угод з аптеками, куди вони направляють пацієнтів за ліками. Водночас деякі з опитаних медпрацівників казали, що гроші, які вони отримали від пацієнтів, сприймають як подяку, а не як хабар.

Проект Міністерства охорони здоров’я Таджикистану «Караван здоровья». Фото moh.tj

Журналісти відзначають, що у 2018 році бюджет Таджикистану на медицину склав 185 мільйонів доларів — це 60% від загальної суми хабарів у цій сфері.

У лютому в Агентстві з державного фінансового контролю і боротьби з корупцією республіки повідомили, що у 2018 році Таджикистану завдали збитків на 63,7 мільйона доларів. У відомстві встановили, що за рік у країні скоїли дві тисячі злочинів, пов’язаних з корупцією. Найбільше порушень зафіксували в банківській сфері (305 випадків) та в системі охорони здоров’я (108 випадків).

У 2016 році Агентство визнало Міністерство охорони здоров’я Таджикистану найбільш корумпованим відомством.

У 2018 році Таджикистан піднявся зі 161-го на 152 місце в Індексі сприйняття корупції Transparency International. Серед інших країн СНД гірше, ніж у Таджикистані, справи з корупцією в Узбекистані (168 місце) й Туркменістані (161 місце).