Президент Володимир Зеленський призначив членом Вищої ради правосуддя екссуддю Тетяну Розваляєву, яка підтвердила законність ухвалених Віктором Януковичем “Харківських угод”. Відповідно до них, термін перебування російського військового контингенту в Криму продовжився до 2042 року. 

Про нове призначення до дисциплінарного органу ВРП, який, зокрема, звільняє і призначає суддів, стало відомо з сайту Офісу президента України.    

Тетяна Розваляєва за часів Януковича обіймала посаду у п’ятій палаті Вищого адміністративного суду (ВАСУ). Ця палата була спеціально створена для розгляду позовів на дії Президента, парламенту, Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів. 

У 2011 році суд за головуванням Розваляєвої відмовився визнавати підписання Януковичем так званих “Харківських угод” незаконним. Нагадаємо, відповідно до цього договору з Російською Федерацією, термін перебування Чорноморського флоту РФ у Криму було продовжено на 25 років. Відтак, рік виходу російської військової бази з українського Криму з 2017 року змінився на 2042 рік.       

Розваляєва була на посаді судді до кінця 2016 року. У відставку подала напередодні початку судової реформи. Але у неї залишилось довічне грошове утримання як судді.

Читайте також: Туалет у спадок: як родина скандального судді захоплює сквер у центрі Києва

Нагадаємо, наприкінці 2019 року суддя, яка заборонила Євромайдан у Харкові, успішно пройшла оцінювання. Вища кваліфікаційна комісія суддів визнала, що вона відповідає суддівській посаді.  

Цей матеріал зроблений за підтримки Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП).