Марія Горбань, Слідство.Інфо

Вища рада правосуддя схвалила 69 кандидатів на посади в Касаційному кримінальному, адміністративному, цивільному та господарському судах у складі Верховного Суду. Серед них 10 мають негативний висновок Громадської ради доброчесності. Засідання ВРП відбувалися 19 та 20 березня.

Негативні висновки ГРД раніше отримали чинний голова Вищої ради правосуддя та екс-суддя з Росії Ігор Бенедисюк, Тетяна Малашенкова, яка раніше працювала юристкою Петра Порошенка й неодноразово ухвалювала рішення на користь «суддів Майдану», причетний до затягування розгляду справ Майдану син члена ВККС Максим Тітов, Наталя Волковицька, Ольга Кролевець, Надія Губенко, Ігор Дашутін, який продав Toyota Camry за 15 тисяч гривень, Лариса Тацій, Сергій Єремейчук і Василь Яремко.

Вища кваліфікаційна комісія суддів відмовилася прийняти в Громадської ради доброчесності негативний висновок щодо голови Вищої ради правосуддя Ігоря Бенедисюка. Причиною відмови стало те, що члени ГРД начебто подали висновок на чотири хвилини пізніше. На фото — Голова ВРП Ігор Бенедисюк під час відкриття Орджонікідзевського районного суду в Запоріжжі, 9 лютого 2018 року.

Вища рада правосуддя відклала розгляд восьми кандидатів, а також відмовила у призначенні на посаду судді Павлу Пархоменку.

Кандидатури, які ухвалили члени Вищої ради правосуддя, тепер має підписати президент.

Верховний Суд ставить остаточні крапки в судових справах. Також лише цей суд розглядає позови до президента, Верховної Ради, Вищої ради правосуддя та інших ключових органів влади й буде переглядати рішення Антикорупційного суду у справах топ-корупціонерів.

Вища кваліфікаційна комісія суддів оголосила конкурс до Верховного Суду в серпні 2018 року. Загалом у ньому взяли участь понад 70 кандидатів, щодо яких Громадська рада доброчесності надала негативні висновки, а до фіналу потрапив 31 із них.

Головне фото — табличка на будівлі Верховного суду України в Києві, 14 квітня 2014 року. Фото Олександра Прокопенка / POOL / УНІАН