Відбулося перше підготовче судове засідання у справі підпалу рівненської редакції журналістських розслідувань «Четверта влада». Про це Слідству.Інфо повідомив головний редактор видання Володимир Торбіч. Прокуратура Рівненської області направила до суду обвинувальний акт напередодні.

На лаві підсудних — Анатолій Рикунов та Леонід Могилов. Їх обвинувачують у підготовці умисного вбивства, незаконному поводженні зі зброєю, вибуховими речовинами, знищенні або пошкодженні майна журналіста. У Нацполіції встановили, що вони були членами «бандитського угруповання» й заробляли, виконуючи злочини на замовлення. Під час обшуку в них знайшли та вилучили два пістолети, патрони, осколкову ручну гранату й саморобні вибухові пристрої. Трьох інших співучасників наразі розшукують.

Як розповів Слідству.Інфо Володимир Торбіч, у розмові з журналістами перед початком судового засідання обвинувачені заперечили свою вину.

«Обвинувачені визнали, що мали зброю — начебто займалися перевозкою бурштину. А зброя, зокрема граната, була потрібна для того, щоб охороняти цей бурштин. Усі інші звинувачення вони заперечили», — сказав журналіст.

На його думку, обвинувачені намагаються заперечити свідчення, оскільки в них фігурували організатори.

Один з обвинувачених на слідчому експерименті розповідав деталі вечора підпалу. Зокрема, звернув увагу, що в редакції змінили вхідні двері. На думку Торбіча, він не міг би вигадати такі деталі, якби сам не побував там. 

«Обвинувачений сказав, що такі свідчення його змусили давати оперативники», — додав Торбіч.

Будівлю, де працює редакція «Четвертої влади», підпалили торік 22 лютого. Пожежу помітив син заступниці головного редактора Антоніни Торбіч Анатолій, який також бачив імовірного палія. За кілька днів до того за схожих обставин підпалили офіс рівненського журналіста Юрія Дюга.

За п’ять місяців правоохоронці затримали двох підозрюваних. Одного з них упізнав Анатолій Торбіч. Як повідомляв керівник Нацполіції в Рівненській області Сергій Волков, вони отримали за підпал дві тисячі доларів.

Один з виконавців нібито зізнався раніше, що підпалив редакцію «Четвертої влади» на замовлення Володимира Шевчука. Його називають кримінальним авторитетом на прізвисько «Вова Большой» та пов`язують з кришуванням незаконного видобутку бурштину на Поліссі та спробами впливу на політичну обстановку в області. Журналісти «Четвертої влади» системно займаються темою видобутку бурштину на Рівненщині, втім, не пригадують, щоб їхні розслідування стосувалися саме Шевчука.