Цього року держава мала б виділити 700 млн грн з повернених активів чиновників-втікачів часів Віктора Януковича Міністерству внутрішніх справ на створення єдиної авіаційної системи безпеки та цивільного захисту. Натомість – кошти довелося взяти в кредит, адже з корупційних активів сім’ї Януковича виділити на створення авіаційної системи вдалося лише  9 тис. грн.

Про це Слідство.Інфо дізналося з антикорупційного волонтерського проекту “Марлін”.

Одразу після втечі Януковича та його соратників з України Генеральна прокуратура взяла на себе відповідальність за покарання екс-посадовців та обіцяла повернути їхні корупційні активи. Справи просуваються повільно. За 4 роки у жодній справі не ухвалено вироків для втікачів, а правоохоронці намагаються таємно домовитися про сприяння у справах.

Загалом на створення єдиної системи авіаційної безпеки цього року з державного бюджету мали б виділити 900 млн грн. І більшу частину суми, 700 млн грн, МВС мало б отримати від конфіскації корупційних активів. Утім, за останні півроку державі вдалося повернути всього 61 тис. грн, з яких 9 тис. – на створення авіаційної системи безпеки та цивільного захисту.  

Замість цього українська влада підписала договір про отримання кредиту на суму 552 млн євро на постачання 55 гелікоптерів Airbus. За словами експерта антикорупційної організації “StateWatch” Гліба Канєвського, кредитами намагаються підмінити повернення корупційних активів.

Головне фото – Reuters.

Підготувала Марина Животкова