Марія Горбань, Слідство.Інфо

Верховний суд визнав незаконною та скасував догану за «неетичну суддівську поведінку» судді Октябрського райсуду Полтави Ларисі Гольник. Про це Слідство.Інфо дізналося від адвоката Романа Маселка, який представляє її інтереси в суді.

У 2015 році Лариса Гольник відмовилася за хабар закрити справу проти колишнього міського голови Полтави Олександра Мамая. Після цього на неї почали тиснути. У листопаді 2017 року на суддю та її чоловіка напали. Напад Лариса Гольник пов’язувала з оточенням міського голови. А торік у серпні після скарг голови Октябрського райсуду Полтави Олександра Струкова, в якому працює Гольник, Вища рада правосуддя оголосила їй догану.  

За словами Романа Маселка, в такий спосіб голова Октябрського райсуду Полтави помстився  Гольник за викриття корупційного злочину у 2015 році. Крім цього, Олександр Струков всіляко перешкоджав роботі Гольник.

«Її позбавили можливості ходити у відпустки й зменшили зарплату. Потім почалися приниження словесно: Струков публічно обзивав Гольник і навіть застосовував до неї насильство — штовхав її», — прокоментував Слідству.Інфо Маселко.

На його думку, винесення догани Ларисі Гольник мало також іншу мету — не допустити суддю-викривачку до конкурсу у Вищий антикорупційний суд. Адже якщо на кандидата наклали стягнення, він не може брати участі в конкурсі. Роман Маселко просив Вищу кваліфікаційну комісію суддів залишити Гольник у конкурсі до оскарження рішення ВРП у Верховному суді.

«Але, попри те, що суд визнав догану незаконною, механізму повернення в конкурс немає. І мета досягнута: суддю, яка вже три роки бореться з системою, не допустили в Антикорупційний суд», — пояснив він.

Сама Лариса Гольник щойно повернулася з Лондона. Напередодні її нагородили спеціальною відзнакою організації Blueprint for Free Speech «за сміливість, чесність та боротьбу з корупцією».

(Головне фото — Facebook-сторінка Лариси Гольник)