Дмитро Реплянчук, Слідство.Інфо

Велика палата Верховного суду скасувала догану прокуророві Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Андрію Перову, який представляв обвинувачення у справі екс-нардепа Миколи Мартиненка. Комісія прокурорів у березні 2018 року винесла догану Перову через те, що він нібито грюкнув дверима під час судового засідання.

Рішення про скасування догани колегія суддів ухвалила на засіданні 22 січня, повідомляє журналіст Слідства.Інфо.

«Визнати протиправним та скасувати рішення Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів від 29 березня про притягнення до дисциплінарної відповідальності прокурора САП Перова Андрія», — йдеться в рішенні суддів.

Прокурор САП Андрій Перов, Велика палата Верховного суду, Київ, 22 січня 2019 року. Фото — Дмитро Реплянчук, Слідство.Інфо

Заяву про дисциплінарне правопорушення через «грюкіт дверима» подали адвокати Мартиненка Петро Бойко, Ігор Черезов і Тетяна Черезова. Вони вважають, що прокурор порушив правила прокурорської етики й висловив неповагу до судді. Водночас сама суддя навіть не помітила «грюкіт дверей».

Догану готував член КДКП Віктор Шемчук — давній соратник підозрюваного Мартиненка. Сам Шемчук є свідком у справі щодо заволодіння коштами «Енергоатому» у 2010 році. Тоді він був депутатом фракції блоку «Наша Україна — Народна самооборона», яку очолював Мартиненко. За версією слідства, Шемчук отримав 250 тисяч на рахунки фірми, кінцевим бенефіціаром якої є його дружина. Його неодноразово допитували в НАБУ.

Після винесення дисциплінарної догани суд відвів прокурора Перова від обвинувачення у справі Миколи Мартиненка.

«Процес (прокурорської комісії — ред.) був спрямований виключно для того, щоб відвести мене як прокурора від справи Миколи Мартиненка. Адже щойно КДКП винесла мені догану, суд одразу відвів мене з усіх справ, де фігурує Мартиненко», — сказав Перов під час засідання Верховного суду.

Тепер Андрій Перов має право повернутися у справу Миколи Мартиненка, якщо на це погодяться судді.

Шевченківський суд Києва розглядає справу щодо легалізації та відмивання доходів екс-депутатом «Народного фронту» Миколою Мартиненком. Ідеться про два епізоди: розтрату коштів держпідприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» та одержання хабарів при закупівлі підприємством «Енергоатом» обладнання в чеського акціонерного товариства Škoda JS.

Слідчі Швейцарії та Чехії також розслідують справу щодо Мартиненка. Сам екс-нардеп усі звинувачення заперечує.