Двоє українців зняли готівкою в українському банку “АРМА” близько  57 мільйонів доларів у 2008 році. Це – чверть вкрадених з російського бюджету у 2007 році грошей за схемою відшкодування податків підставним фірмам.

Схему викрив російський юрист Сергій Магнітський, пізніше закатований в СІЗО. Дані про транзакції Слідству.Інфо надав російський центр “Досьє”.

Протягом лютого-березня 2008 року киянин Павло Валерійович Грицина зняв готівкою майже 128 мільйонів гривень (25 мільйонів доларів за тодішнім курсом)  у банку «АРМА». Ще один українець – Ігор Анатолійович Любунь – у ті ж два місяці виніс з банку «АРМА» готівки на 164,6 мільйони гривень (тоді – 32 мільйони доларів). Обидва чоловіки зняли гроші з рахунків кіпрської фірми Vreston Limited, зареєстрованої на кіпріотів Іоанніса Ілія та Катю Петрі. Впізнати у чоловіках мільйонерів лише за місцем реєстрації не так й легко. Обоє зареєстровані у старих будинках: один – на околиці столиці, другий – у місті Бровари біля Києва.

Сусід Любуня Роман розповів, що зараз у квартирі у Броварах живе молодший брат Ігоря з мамою: «Він (Ігор – ред.) приходить у гості, але рідко… У банку працював тоді, напевне… Він завжди у костюмі ходив, такий грамотний. От я його востаннє бачив ще тоді, давно вже тут не живе». У 2012 році заступник начальника управління планування та аналізу «Укрексімбанку» Ігор Любунь давав інтерв’ю. Ймовірно, це саме той Ігор Любунь, який знімав мільйони з рахунку кіпрської фірми. Його сусіди говорять – скоріше за все, чоловік був банкіром у ті часи. Родичі передали йому контакти журналістів Слідства.Інфо з проханням прокоментувати його ймовірну участь у знятті мільйонів. Пан Любунь так і не сконтактував з журналістами. На питання у соцмережах теж не відповів.

Двері квартири в якій прописаний Ігор Любунь, ймовірно один з чоловіків які знімали гроші вкрадені з російського бюджету через “схему Магнітського”.

Родичі Павла Грицини, який зняв багато мільйонів готівкою у ті часи, кажуть, що він взагалі зник. Його не бачили кілька років, він не користується соціальними мережами і не відповідає на дзвінки. Зокрема сестра Павла теж давно його не бачила: «Якраз у 2008 році у нас померла мама, і ми стали «холодно» спілкуватися. Наскільки я знаю, він працював у охороні, десь у цій сфері, чи то начальником охорони…»

Двері квартири в якій прописаний Павло Грицина, ймовірно один з чоловіків які знімали гроші вкрадені з російського бюджету через “схему Магнітського”.

На яких саме засадах чоловіки знімали гроші з рахунків кіпрської фірми та чи були ці транзакції визначені українськими контролюючими органами як підозрілі, наразі незрозуміло.

Національний Банк України у відповіді на запит “Слідства.Інфо” повідомив, що банк “АРМА” був ліквідований, а справа щодо нього знаходиться у архіві. У Державній службі фінансового моніторингу зазначили, що інформація про дані транзакції є таємною, тому її не можуть розголошувати. З’ясувати, чи були описані транзакції визначені українськими контролюючими органами як підозрілі, не вдалося – МВС не відповіло на запит журналістів.

Більше про український слід у “справі Магнітського” читайте в розслідуванні Слідства.Інфо Гроші зі «справи Магнітського» відстежили в Україні.