Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка прогнозує, що невдовзі правоохоронці можуть завершити розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета. 

Про це він заявив в інтерв’ю виданню “Настоящее Время”.

За словами посадовця, у нього великі очікування щодо цієї справи. “Я думаю, що ми її розкриємо”, — заявив Рябошапка.

На запитання-уточнення журналіста, чи відбудеться це найближчим часом, прокурор відповів: “Думаю, так”.

Зазначимо, що нещодавно затримали двох колишніх добровольців — подружжя Владислава й Ірину Грищенків, які, за інформацією ЗМІ, можуть бути причетні вбивства Шеремета.

Рябошапка не дав чіткої відповіді щодо їхньої ролі, зауваживши лише, що їх затримали за іншою справою. Водночас генпрокурор зазначив, що затриманих, як й інших, також перевіряють на причетність до злочину проти журналіста.

Журналіста Павла Шеремета вбили 20 липня 2016 року в центрі Києва. У його машині спрацював вибуховий пристрій. За більш ніж три роки офіційне слідство не назвало ні виконавців, ні замовників.

Навесні 2017 року журналісти “Слідства.Інфо” спільно Центром дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) випустили документальний фільм-розслідування “Вбивство Павла” про цю справу. Команда журналістів, що почала розслідувати злочин паралельно з офіційним слідством, знайшла докази, які могли би стати критичними для розкриття злочину.

Журналісти з’ясували, що вибухівку під авто Шеремета заклала невідома жінка, яку прикривав чоловік. Ці самі люди були поруч з місцем вибуху і вранці 20 липня. На відміну від поліції, журналісти-розслідувачі простежили підозрілу пару на відео з камер вуличного спостереження.

Також “Слідство.Інфо” встановило із записів відеокамер, що біля будинку Павла Шеремета в ніч перед його загибеллю стояло підозріле авто. Як виявилося, його водієм був  Ігор Устименко, експрацівник СБУ. Це може вказувати на ймовірну причетність українських силовиків до злочину.