Влада Таджикистану знизила ціну на швацьку фабрику «Гулістон Душанбе», яка раніше належала українському олігарху Дмитрові Фірташу, з 4 до 2,5 мільйонів доларів. Про це пише OCCRP, з посиланням на сайт Держкомітету з інвестицій та управлінню держмайном країни.

Вперше підприємство, яке раніше належало Фірташу, а пізніше конфісковане державою, намагалися продати на аукціоні у вересні 2016 року. Відтак торги проводили в січні 2017-го та в грудні 2018 року. Влада Таджикистану планує продати всі акції (242 тисячі) одним лотом.

Фабрика «Гулістон Душанбе». Фото — Asia Plus

У 2014 році Економічний суд Душанбе визнав недійсною угоду про купівлю компанією Дмитра Фірташа 95% акцій швацької фабрики «Гулістон Душанбе» й постановив передати активи підприємства уряду Таджикистану. Ще 5% акцій належали синові екс-міністра промисловості Таджикистану Зайда Саїдова, який нині перебуває в ув’язненні. Підприємство приватизували у 2002 році, коли Саїдов був міністром. Суд визнав приватизацію незаконною.

Суд також визнав незаконною купівлю Фірташем компанії «Таджиказот». Слідство встановило, що Фірташ придбав її за ціною у 20% від вартості акцій. Агентство державного фінансового контролю і боротьби з корупцією Таджикистану також звинуватило Фірташа в нецільовому використанні коштів і незаконному продажі обладнання. 

Дмитро Фірташ під час відвідування «Запорізького титано-магнієвого комбінату» (ТОВ “ЗТМК”) в Запоріжжі, 19 березня 2013 року. Фото Олександра Прилепи / УНІАН