Національна поліція України оприлюднила заяву за матеріалом “Слідство.Інфо”, який ставить під сумнів результати розслідування правоохоронців у справі Павла Шеремета. Зокрема, ідеться про результати експертизи, базуючись на якій офіційне слідство нещодавно оголосило підозри у вбивстві журналіста. 

Правоохооронці відреагували на розслідування “Справа Шеремета: Умовно доведено”, яку  напередодні  оприлюднило “Слідство.Інфо”. Свою заяву відомство опублікувало на офіційному сайті. 

У розслідуванні вказано, що підозри, які через майже три з половиною роки після вбивства журналіста Павла Шеремета поліція оголосила трьом людям, базуються на експертизі, яка не дає однозначних висновків. Затримані особи лікарка Юлія Кузьменко, музикант Андрій Антоненко та військова медсестра Яна Дугарь. Правоохоронці вважають їх вбивцями, спираючись переважно на нещодавно проведену експертизу. 

“Слідство.Інфо” отримало і проаналізувало цей документ. Журналісти з’ясували, що четверо експертів, серед яких іноземець Іван Бірч, підписали висновки, які суперечать один одному. Психологічна експертиза стверджує, що люди на відео ідентичні, портретна експертиза не може назвати їх ідентичними, а експертиза ходи вважає докази “умовно-достатніми”.

Крім того, редакція дізналася, що британець робив для українських правоохоронців ще одне дослідження відео з місця вбивства журналіста. І його висновки взагалі ставлять під сумнів результати офіційного розслідування. У документі експертизи іноземця ми побачили, що всі дії з підготовки та вибуху машини журналіста могла робити одна жінка. Поліція ж затримала двох. А саму експертизу іноземця оприлюднювати не стала. 

У поліції визнали, що Бірч аналізував схожість жінок на відео, але заявили, що це було лише “припущення” фахівця. 

“Експерт із Великобританії Іван Бірч ще до призначення експертизи визначав, чи придатне для дослідження відео, вилучене із камер спостереження на місці вибуху авто Павла Шеремета. Для проведення цього аналізу йому надали обмежений фрагмент відео. Проглянувши його, Бірч попередньо припустив, що всі зображені жінки на відео можуть бути однією і тією ж особою”, заявили в поліції. Правоохоронці стверджують, що Бірч не мав достатньо матеріалу, аби здійснити експертизу. І лише згодом йому надали достатню кількість зразків відео. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поліція замовчує експертизу у справі Шеремета — злочин могла здійснити одна жінка, а не дві

“Однак коли слідчі отримали достатню кількість відеозаписів із кількох камер, на яких були зафіксовані ймовірні організатори та виконавці злочину, призначили необхідні експертизи. Проводили їх фахівці Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, які офіційно залучили до досліджень Івана Бірча. У цих офіційних висновках експерти вказують на те, що на записах фігурували різні жінки. Ці результати досліджень долучені до матеріалів кримінального провадження та стали частиною доказової бази”, — пояснили в поліції і закликали журналістів не поширювати недостовірних даних. 

ВІД РЕДАКЦІЇ: Друга експертиза, яку провів Іван Бірч, не може заперечувати результати першої його роботи, оскільки експертизи досліджують різні питання. Перша — порівнює осіб на відео з місця злочину і визначає міру схожості жінок на ньому. Друга ж експертиза іноземця, яка була долучена до комплексної експертизи українських фахівців, відповідала на питання щодо схожості конкретно затриманої лікарки Юлії Кузьменко із особою з відео з місця злочину. Нагадаємо, що саме цю жінку підозрюють в тому, що вона заклала і привела в дію вибухівку під авто Павла Шеремета. Іншу затриману, Яну Дугарь, підозрюють у тому, що вона проводила так звану розвідку місцевості перед скоєнням злочину. А Андрія Антоненка — загалом в організації вбивства. 

Загалом причетними до злочину проти Шеремета поліція вважає п’ятьох людей. Серед підозрюваних, за версією правоохоронців, — переважно ветерани АТО. 

Нещодавно генеральний прокурор України Руслан Рябошапка прогнозував завершення розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета. За словами посадовця, у нього великі очікування щодо цієї справи. “Я думаю, що ми її розкриємо”, — заявив Рябошапка.

Журналіста Павла Шеремета вбили 20 липня 2016 року в центрі Києва. У його машині спрацював вибуховий пристрій. Протягом трьох років офіційне слідство не могло назвати ні виконавців, ні замовників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гандзюк: Системне вбивство

Навесні 2017-го року журналісти “Слідства.Інфо” спільно з Центром дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) випустили документальний фільм-розслідування “Вбивство Павла” про цю справу. Команда журналістів, що почала розслідувати злочин паралельно з офіційним слідством, знайшла докази, які могли би стати критичними для розкриття злочину.

Журналісти з’ясували, що вибухівку під авто Шеремета заклала невідома жінка, яку прикривав чоловік.  Журналісти-розслідувачі простежили підозрілу пару на відео з камер вуличного спостереження. А також — виявили характерне зображення на одязі одного з імовірних злочинців.

Крім того, “Слідство.Інфо” встановило із записів відеокамер, що біля будинку Павла Шеремета в ніч перед його вбивством стояло підозріле авто. Як виявилося, його водієм був  Ігор Устименко, експрацівник СБУ.