Марія Горбань, Слідство.Інфо

Спікер Генпрокуратури Андрій Лисенко прокоментував відео, на якому Олексій Левін розповідає, що до нього звертався очільник Херсонської ОДА Євген Рищук та нібито пропонував за гроші «якось покарати» Катерину Гандзюк. Олексій Левін — єдиний підозрюваний в організації вбивства активістки, якого Генпрокуратура наразі не допитала. Напередодні відео опинилося в розпорядженні Слідства.Інфо.

Лисенко сказав, що офіційне розслідування розглядає відео з Левіним «виключно як спосіб захисту підозрюваних у вбивстві». Зокрема тому, що запис з’явився в дні розгляду в Шевченківському райсуді Києва клопотання про зміну запобіжного заходу Владиславу Мангеру. Його також підозрюють в організації вбивства Гандзюк.

«Жодного доказового значення це інтерв’ю особи, яка переховується від слідства, на жаль, немає», — сказав спікер ГПУ.

За словами Лисенка, для офіційного слідства «немає новин» у цьому відео. Нещодавно слідчі отримали «нові докази», які допоможуть розширити коло підозрюваних. Однак оприлюднювати цю інформацію в Генпрокуратурі наразі не збираються.

«Щойно ці докази будуть достатніми для пред’явлення підозри та обрання запобіжного заходу, всі ці процесуальні дії будуть зроблені, незалежно від політичних процесів у країні», — додав Лисенко.

Напередодні Слідство.Інфо із власних джерел отримало відео розмови з підозрюваним в організації вбивства Олексієм Левіним. Нині він переховується від слідства за кордоном. Левін розповідає, що заступник голови Херсонської ОДА Євген Рищук звертався до нього з проханням «якось покарати» активістку та обіцяв заплатити за це.

На Катерину Гандзюк напали торік 31 липня. Її облили концентрованою сірчаною кислотою біля під’їзду власного будинку. Вона отримала 40% опіків тіла, декілька місяців провела на лікарняному ліжку й перенесла низку важких операцій. Однак 4 листопада Катерина Гандзюк померла. 17 серпня 2018 року правоохоронці затримали одного з імовірних організаторів нападу на Гандзюк Сергія Торбіна під час спроби втекти з Херсона.

В організації злочину працівники СБУ підозрюють Олексія Левіна, якого оголосили в розшук, та очільника Херсонської обласної ради Владислава Мангера. Основним мотивом убивства активістки офіційне слідство називає її публічну позицію щодо підпалів лісу й корупційної вирубки. Слідство.Інфо отримало документи правоохоронців, які доводять, що заступник голови Херсонської ОДА Євген Рищук також міг бути причетним до незаконних підпалів 600 гектарів лісу, про які писала Гандзюк. Однак підозру йому так і не оголосили.

Окрім цього, журналісти Слідства.Інфо дізналися, що помічник нардепа Миколи Паламарчука Ігор Павловський, якого офіційне розслідування називає співорганізатором убивства, зідзвонювався з херсонськими правоохоронцями в день замаху на активістку, а також в інші «гарячі» для розслідування дати.

(Головне фото — емблема Генеральної прокуратури України на будівлі закладу в Києві, 15 січня 2019 року. Фото Синиця Олександр / УНІАН)