Отримують зарплату, але не виконують своїх повноважень. Таких суддів “п’ятирічок”, призначених ще екс-президентом Януковичем – 542. Про це управління Державної судової адміністрації повідомили у відповідях на запити Слідства.Інфо.

Кожен такий суддя лише за те, що приходить на своє робоче місце, отримує 16 тисяч гривень. Тобто за три місяці 2018 року громадяни із своїх кишень заплатили близько 26 мільйонів “незаклопотаним” суддям. За рік ця сума може зрости до 100 млн грн.

Найбільше таких суддів у Дніпропетровській (55 суддів), Харківській (38 суддів), Київській (35 суддів) та Запорізькій (34 суддів) областях. У судах Києва без повноважень лишаються ще 53 судді.

Сьогодні Вища кваліфікаційна комісія суддів України проводить переатестацію суддів на відповідність займаним посадам. Кожного дня близько 50 суддів проходять співбесіду. Допомагати оцінювати доброчесність суддів Комісії допомагає Громадська рада доброчесності, але остання вийшла з процесу. На думку членів ГРД, процес оцінки суддів – формальний і нагадує конвеєр.