Президентська партія БПП “Солідарність” створила фейкову мережу донорів в Україні, які систематично сплачують їй членські внески. Лише за 2016-2017 роки партія Порошенка у такий спосіб збагатилася на 6 млн грн.

Слідство.Інфо дізналося про це із розслідування колег Громадського руху ЧЕСНО.

Віднедавна українські партії отримують фінансування з державного бюджету, але для більшості з них цього недостатньо. Партія президента не є винятком, яку фінансово підтримують як її члени, так і звичайні громадяни.

Журналісти ЧЕСНО з’ясували, що партія Порошенка заводила гроші на свої рахунки, використовуючи персональні дані працівників державних та медичних установ, студентів та бюджетників. Всього близько 6700 українців пожертвували на президентську партію. Це у три рази більше людей, ніж в усіх інших партій.

Лідером з громадського фінансування став Миколаївський осередок БПП, який очолював Юрій Бірюков, радник президента та міністра оборони. Шість осіб внесли 1,75 млн грн, при цьому троє з них отримають зарплату в партії “Солідарність”.

У Рівному кожен третій донор партії Порошенка освітянин. ЧЕСНО поспілкувалося із вчителями, які за документами нібито фінансують БПП, але жоден із них навіть не знав про свою щедрість. Однак, освітяни припускають – партія використала їхні персональні дані, оскільки раніше вони були у територіальних та дільничних виборчих комісіях.

Майже всі членські внески на рахунки обласних осередків партії президента вносяться одночасно. Зокрема, на Харківщині близько 200 вчителів з одного району в один день нібито приїхали до Харкова, щоб сплатити по 20 грн членських внесків. Хоча тільки на дорогу вони витратили б вдвічі більше.

Головне зображення – Рух ЧЕСНО.