Найцікавіші матеріали Слідства.Інфо за минулий тиждень

ЩО ВІДОМО ПРО НОВОГО ГОЛОВУ СЛУЖБИ ЗОВНІШНЬОЇ РОЗВІДКИ ВЛАДИСЛАВА БУХАРЄВА

Президент Володимир Зеленський призначив керівником Служби зовнішньої розвідки народного депутата від «Батьківщини» Владислава Бухарєва. Чоловік працює на державних посадах з 1992 року. Одразу після служби в армії він почав працювати в СБУ, від 2007-го по 2010 рік був першим заступником начальника Податкової служби. У Службу безпеки Бухарєв повернувся в березні 2014-го — на посаду першого заступника СБУ його призначив в.о. президента Олександр Турчинов.

У тому ж 2014-му Бухарєв став народним депутатом від «Батьківщини». На своєму окрузі він щороку організовує  виступи «Кварталу 95» та «Ліги Сміху». У грудні 2018 року Владислав Бухарєв серед іще 200 депутатів потрапив до санкційного списку Росії, що передбачає повне заморожування коштів, цінних паперів і майна в РФ.

Згідно з декларацією Бухарєва за 2018 рік, його сім’я володіє двома квартирами в столиці на 100 і майже 220 квадратів, землею під Києвом і будинком на 700 квадратів. Доньці Юлії належить земельна ділянка та квартира на понад 75 квадратних метрів у елітному житловому комплексі в передмісті столиці. Окрім іншого, дружина Бухарєва Олена у 2011 році придбала квартиру в престижному ЖК по сусідству із Лівадійським палацом у Ялті, де має нерухомість і перша леді Олена Зеленська.

«МІСТО ВКРАДЕНИХ КВАРТИР»: ЯК ПОЛІЦІЯ ДОПОМАГАЄ ВІДБИРАТИ ЖИТЛО В КИЯН

Журналісти Слідства.Інфо викрили кілька схем, які дозволяють відбирати в киян дорогу нерухомість. Людей вводять в оману, пропонуючи підписати невигідні угоди, або просто підробляють документи на житло. Участь у таких оборудках ймовірно беруть київські правоохоронці.

Зокрема, заступник начальника одного з відділів київської поліції Олександр Білик імовірно брав участь у квартирних аферах. Він тривалий час співпрацював з інвестиційною компанією, яка причетна до привласнення майна киян та незаконного виселення людей, був присутнім під час силових захоплень житла та, за словами потерпілих, вимагав у них гроші.

Інший посадовець поліції — співробітник карного розшуку столичної поліції Михайло Швалюк системно контактував з членом однієї із злочинних груп, зокрема — із нотаріусом Олександром Шупенею. Той, за версією офіційного слідства, незаконно переоформив понад 70 квартир. Група здійснювала квартирні афери в Києві впродовж 2014-2018 років і, за підрахунками журналістів, заволоділа нерухомістю майже на три мільйони доларів.

Угруповання затримали восени 2018 року за підозрою в шахрайстві з нерухомістю. У розпорядженні Слідства.Інфо опинився документ, у якому правоохоронці вказали, що саме Михайло Швалюк міг керувати групою зловмисників. Однак по сьогодні прямих доказів причетності Швалюка не виявили, тож він, як і Олександр Білик, продовжує працювати в правоохоронних органах.

ЗАМАХ НА МИХАЙЛИКА: СТАЛО ВІДОМО, ЗВІДКИ СТРІЛЯЛИ

Від часу замаху на життя одеського політика та активіста Олега Михайлика минуло майже 9 місяців. У вересні минулого року йому вистрілили в груди просто у центрі міста, неподалік від власного дому. Чоловік устиг пережити дві операції та пройти курс реабілітації. Стан чоловіка поступово покращується, утім, в розслідуванні його справи прогресу немає.

За кілька місяців після замаху правоохоронці вирішили провести експеримент, щоб визначити місце, звідки в Михайлика могли стріляти. І правоохоронцям удалося встановити ймовірне місце розташування нападника. У розпорядженні Слідства.Інфо опинився документ з експертними висновками про локацію стрілка.

Також журналісти з’ясували, де перебували троє офіційних підозрюваних у нападі на активіста — Манучар Варшанідзе, Лаша Герасін і Торніке Герасін. Слідство.Інфо отримало відео з підозрюваними у вечір нападу.  І співставило ці дані з місцем нападника на Михайлика.

Адвокат підозрюваних підтвердив, що того вечора двоє його підзахисних справді перебували в центрі Одеси, але — за кілька кварталів від місця замаху. А третій – Лаша Герасін – начебто узагалі був удома.

Друзі, наша команда журналістів-розслідувачів існує завдяки вам! Кожна ваша гривня може стати новим розслідуванням. Тисність «Підтримати» в правому верхньому кутку сторінки.

Або тисніть на посилання: http://bit.ly/2IlxAxW