Анна Бабінець, Марія Горбань,Слідство.Інфо

Колишній правоохоронець Сергій Торбін, якого підозрюють у організації умисного вбивства громадської активістки Катерини Гандзюк, намагався вийти з СІЗО. Адвокати Торбіна намагались змінити рішення суду на домашній арешт, проте Апеляційний суд Києва вирішив залишити Торбіна під вартою. Про це Слідству.Інфо стало відомо з засідання суду.

Катерина Гандзюк померла в лікарні через три місяці після того, як її облили кислотою. Жінка працювала радницею міського голови Херсона. Гандзюк активно критикувала місцеву поліцію за корупцію та бездіяльність у боротьбі з проросійськими та сепаратистськими рухами в місті; боролася проти незаконних вирубок лісу. Друзі Катерини Гандзюк пов’язують напад на неї саме з її громадською діяльністю.

Сергія Торбіна підозрюють в організації умисного вбивства Катерини. За свідченнями іншого підозрюваного, Віктора Горбунова, саме Торбін запропонував за 500 доларів облити активістку кислотою і називав Гандзюк «корумпованим чиновником із проросійськими поглядами». Сам Торбін на одному з судових засідань заявив, що не мав претензій до активістки — навпаки, відзначив, що вона як чиновниця допомагала з розміщенням реклами Української добровольчої армії по місту. Сергій Торбін — є керівником Херсонського загону добровольчої армії.

Раніше суд обрав для Торбіна запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 26 січня 2019 року. Адвокат Торбіна Олег Бойко просив змінити запобіжний захід на домашній арешт з електронним браслетом у Херсоні. Як пояснив захист підозрюваного, впродовж останніх чотирьох місяців ніякі слідчі дії з ним не проводилися. Також Бойко заявив, що ніяких доказів участі Торбіна у злочині немає.

«Мій підзахисний не був на місці злочину, у нього не були вилучені знаряддя злочину», —  сказав під час засідання суду адвокат Бойко. Прокурори виступили проти зміни запобіжного заходу і внесення застави, оскільки Торбіна підозрюють в організації вбивства людини. Суд вирішив і надалі тримати Торбіна під вартою.

Сам Сергій Торбін у коментарі для Слідства.Інфо назвав справу проти нього «політичною».

«Я просто сиджу у камері, ніяких слідчих дій не проводять. Просто я комусь заважаю у Херсоні. Це політична справа», — сказав підозрюваний Торбін Слідству.Інфо.

Катерину облили концентрованою сірчаною кислотою 31 липня біля її дому. Кислота потрапила на частину голови, обличчя, спину, руки, ноги та на частину грудної клітки — загалом від опіків постраждало понад 30% тіла. Від отриманих травм Катерина Гандзюк померла 4 листопада. Їй було 33 роки.