Марія Горбань, Слідство.Інфо

Вища кваліфікаційна комісія суддів визнала суддю Окружного адміністративного суду Києва Костянтина Кобилянського таким, що відповідає займаній посаді. А кілька місяців тому Кобилянський разом з членами ВККС був гостем на дні народження Євгенія Аблова.

Слідству.Інфо вдалося зафіксувати, як суддя Окружного адмінсуду Києва Євгеній Аблов відсвяткував день народження в одному з ресторанів у центрі столиці. Привітати його в робочий день зібралися члени Вищої кваліфкомісії суддів, судді не лише з Києва, а й з регіонів, а також відомий політик Сергій Ківалов і головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

Останній етап оцінювання судді Костянтина Кобилянського — співбесіду, проводили зокрема і члени ВККС, які разом з Кобилянським святкували день народження Аблова — це Тарас Лукаш та Володимир Бутенко. Вони не заявили самовідвід і згодом ухвалили щодо судді позитивне рішення.

Однак, згідно з висновком Громадської ради доброчесності, Кобилянський володіє значною кількістю елітного майна, вартість якого перевищує його офіційні доходи.

 

 

 

Відповідно до декларацій Кобилянського за 20152017 роки, він користувався квартирою на понад 100 квадратних метрів і двома паркомісцями у комплексі «Парк Авеню». Вартість такої нерухомості може складати понад 11 мільйонів гривень. У 2018 він перестав користуватися квартирою та продав одне паркомісце.

Крім того, суддя володіє земельною ділянкою та недобудованим будинком у Гнідині, на Київщині. Як повідомляє PROSUD, у жовтні 2018 року вже проводилися оздоблювальні роботи будинку. Приблизна вартість такого майна — три мільйони гривень. Також у власності судді є ділянка в селищі Немішаєве на Київщині. Відповідно до інформації з порталів нерухомості, її вартість може складати від 150 000 до 400 000 гривень.

Дружина володіє автівкою Peugeot 2003 року випуску, вартістю щонайменше 110 тисяч гривень. У грудні 2016 року теща Кобилянського придбала автомобіль Volkswagen 2012 року та передала його чоловікові в користування. Така автівка нині коштує близько 325 тисяч гривень, хоча, за даними ГРД, дохід тещі за 2013-2016 роки менший у вісім разів.

У квітні 2016 року суддя Кобилянський визнав протиправним звернення Генпрокуратури провести перевірку щодо «судді Майдану» Алли Чалої. Також, за даними Громадської ради доброчесності, на Кобилянського впродовж п’яти років подали 22 скарги.

Окружний адмінсуд Києва неоднозначно відомий своїми рішеннями. Саме цей суд поновив на посаді голови Державної фіскальної служби Романа Насірова, а також 20 грудня 2018 року визнав звільнення ректорки НМУ ім. Богомольця Катерини Амосової незаконним.

Суддя Окружного адміністративного суду Києва Євген Аблов пізніше поскаржився на допис у Facebook в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун. Пост стосувався саме ухвали судді про поновлення на посаді ректорки НМУ Богомольця Катерини Амосової.

Суддя Євген Аблов під час судового засідання у справі щодо церковного МАФу УПЦ (МП) в Окружному адміністративному суді Києва, 10 вересня 2018 року. Ратинський В’ячеслав / УНІАН

Згодом Окружний адміністративний суд Києва заборонив Супрун виконувати обов’язки міністра охорони здоров’я.

Також троє суддів Окружного адмінсуду — Ігор Качур, Володимир Келеберда, Віталій Амельохін — ухвалили рішення, згідно з яким націоналізація ПриватБанку визнана незаконною. Один з них називав війну на Донбасі «громадянською», другий — фіктивно розлучався з дружиною, а третій отримав у власне користування службову квартиру.

Будівля Окружного адміністративного суду міста Києва, 18 квітня 2019 року. Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку. Гонтар Володимир / УНІАН