«Суддівську кров» звинуватили в порушенні закону про захист персональних даних: пояснюємо, чому це не так

Марія Горбань, Слідство.Інфо

Проект Слідства.Інфо «Суддівська кров» звинуватили в порушенні закону про захист персональних даних. Попри те, що вся інформація, зібрана в базі даних, опублікована раніше на сайті Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Наприкінці березня 2019 року Слідство.Інфо отримало лист від офісу Уповноваженого з прав людини. Зі скаргою щодо можливого порушення закону до омбудсмена звернулася громадська організація «Громадська рада міжнародних експертів». Її заснували в січні 2018 року й вона не має жодного стосунку до Громадської ради міжнародних експертів, які розглядали кандидатів у конкурсі до Антикорсуду. Це підтвердив співзасновник і керівник громадської організації Ярослав Яценко.

«Ми зареєструвалися з такою назвою ще раніше», — сказав він.

На думку членів організації, створення нової бази даних є обробкою персональних даних, а отже, перш ніж їх оприлюднити, журналісти повинні були отримати згоду суддів та їхніх родичів.

Насправді проект «Суддівська кров» ніяк не суперечить закону про персональні дані, адже створений виключно на основі інформації, отриманої з Декларацій родинних зв’язків суддів. Їх служителі феміди, відповідно до закону, власноруч заповнюють на сайті Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Декларації родинних зв’язків перебувають у відкритому доступі. А отже будь-які дії з відкритими даними, їхнє збирання й поширення не підпадають під закон «Про захист персональних даних».

«Суддівська кров» — це база даних суддівських родичів. Проект реалізовують команда журналістів-розслідувачів Слідства.Інфо та громадські активісти, за підтримки OCCRP (Проект розслідування корупції та організованої злочинності).

Платформа дозволяє будь-кому простежити родинні зв’язки судді та викрити потенційні зловживання. Шукати можна у двох напрямках: за прізвищем судді ви отримаєте дані про його родичів; за прізвищем родича — відстежите зв’язок із суддею. Ви також можете клікнути на карту України та знайти потрібного суддю через суд, в якому він працює.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ «Суддівська кров»: успішна історія «дяді Юри» та крах суддівської династії

ми в соцмережах

напишіть нам