Анастасія Комендантова, Слідство.Інфо

Слідство.Інфо презентує проект «Суддівська кров» — базу даних родичів суддів. Платформа дозволяє, зокрема, відслідкувати родинні зв’язки конкретного судді, ввівши на сайті його прізвище. Офіційно сайт запрацює 14 лютого.

Платформу створили на основі декларацій родинних зв’язків, які судді щорічно подають до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, пояснює журналістка Слідства.Інфо та членкиня Громадської ради доброчесності Євгенія Моторевська. Вона стала співавторкою та розробницею проекту.

«Ми опрацювали їх усі та звели в єдину базу, користуватися якою буде набагато простіше, ніж сайтом ВККС. Тобто, замість вивчення великої кількості документів, достатньо просто ввести прізвище судді, й програма підтягне інформацію про його родичів, які працюють у судовій системі, правоохоронних органах, є адвокатами, нотаріусами або юристами в приватному секторі», — розповідає Євгенія.

За словами співавторки проекту Галини Чижик з Громадської ради доброчесності, за роки незалежності українські судді обросли родичами в прокуратурі, адвокатурі, поліції, Верховній раді та міністерствах. І часто трапляється так, що на розгляд судді потрапляє справа, де фігурує його родич. «Утім, ця історія не про українських суддів, які, сподіваючись, що ці факти ніколи не стануть публічними, ухвалюють рішення на користь родичів, — каже вона. — Тому ми створили онлайн-ресурс, де кожен українець зможе побачити, чи не ухвалює суддя заангажовані рішення».

Проект «Суддівська кров» буде корисний як учасникам судових справ, так і журналістам-розслідувачам та представникам громадських організацій.

«Коли ми аналізували суддівську реформу й шукали «зашкварених» суддів, одне з найбільших джерел про їхні сумнівні дії були або статки родичів, або місце їхньої роботи. Тому я радий, що нарешті проект з’явиться, і не треба буде шукати в десятках баз, усе буде в одному місці», — каже голова правління «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін.

Презентація «Суддівської крові» відбудеться 14 лютого о 12:00 у коворкінгу «Ihub» в Києві за адресою Хрещатик, 10. Під час заходу можна буде «протестувати» свого суддю на кумівство й поспілкуватися з журналістами-розслідувачами та представниками суддівської влади.

Вхід вільний.