Євгенія Моторевська, Слідство.Інфо

Суд виніс рішення, що перший заступник голови СБУ Павло Демчина не живе з матір’ю своїх дітей і власницею коштовного майна, ґрунтуючись виключно на свідченнях їхніх близьких родичів. Про це Слідству.Інфо стало відомо з рішення Володимирецького районного суду Рівненської області, яке опинилося в розпорядженні редакції.

З 2017 року Національне антикорупційне бюро України розслідує ймовірне незаконне збагачення Павла Демчини. Детективи відкрили кримінальне провадження після матеріалу Слідства.Інфо “Демчина з іншого життя”. В розслідуванні йшлося про незадеклароване багатство заступника голови СБУ –  маєток під Києвом, кілька земельними ділянок та 4 автівки, дві з яких є люксовими. Офіційно нерухомість та машини належать матері його трьох дітей Ользі Воловчук. Жінка, за інформацією НАБУ, є цивільною дружиною першого заступника голови СБУ. Однак, високопосадовець все ж не зазначав це майно в декларації і стверджує, що розірвав стосунки з Воловчук ще в 2012 році.

Згодом Ольга Воловчук звернулася до суду, аби юридично підтвердити,  що не проживає та не веде спільного побуту з Павлом Демчиною. Засідання відбувалося на Рівненщині в закритому режимі, тож рішення суду в вільному доступі немає. На брифінгу, який відбувся 14 вересня 2018 року, Павло Демчина повідомив, що під час слухання цієї справа була допитана велика кількість людей, які нібито підтвердили інформацію, що Ольга Воловчук не є його цивільною дружиною. Однак, з тексту рішення, яке потрапило до Слідства.Інфо виходить, що в суді свідчили лише батьки сторін та племінниця Ольги Воловчук.  Наразі саме це рішення суду є ключовим аргументом захисту першого заступника голови СБУ.

У вересні цього року НАБУ підготувало підозру Павлу Демчині щодо незаконного збагачення, однак, прокуратура документ не підписала та повернула його детективам на доопрацювання.