Суд визнав законним закриття провадження проти начальника Національної академії сухопутних військ Павла Ткачука. Про це Слідство. Інфо стало відомо під час засідання Солом’янського райсуду Києва.

За результатами матеріалу Слідство.Інфо у 2016 році НАБУ розслідувало провадження щодо незаконного збагачення Павла Ткачука. Так, маючи офіційну зарплату до 200 тисяч гривень на рік, генерал-лейтенант Ткачук не вказав у декларації свої два заміські будинки та позашляховик Lexus, якими довго користувався особисто. Елітне майне оформили на близьких керівника військового вишу – сестру та тещу. Детективи НАБУ довели, що генерал з родиною не вказав повну інформацію у своїй декларації – зокрема, він справді користувався будинком вартістю приблизно 4 млн грн у передмісті Львова.

Прокурор САП Валентин Мусіяка сказав, що довести факт умисного недекларування майна не вдалося. Мовляв, Павло Ткачук не вказував у декларації за 2015 рік користування будинком у селі Солонка Львівської області, оскільки станом на 31 грудня 2015 року не користувався ним, так само, як і автомобілем Lexus.

“У слідчий спосіб було встановлено перевіркою телефонних з’єднань та інформацію щодо перетину кордону, що Ткачук, починаючи з кінця грудня 2015 року і до перших чисел січня 2016 року, не перебував в Україні і, відповідно, не володів і не користувався зазначеним майном”, –  пояснив прокурор.

Зі слів Мусіяки, будинок, який теща Ткачука придбала у квітні 2015 року у передмісті Львова, також не можна вважати незаконним збагаченням, оскільки це відбулося до введення в Кримінальний кодекс відповідальності за незаконне збагачення.

Маєток та автомобіль були оформлені на тещу керівника вишу. Однак, вона померла у 2017 році та не була допитана детективами, тому прокурори посилалися на покази самого Ткачука та його оточення. Раніше юрист Центру протидії корупції Андрій Савін пояснив, що провадження закрили за надуманими обставинами.

Підготувала Марія Горбань