Суд засудив до 200 годин громадських робіт екс-чиновницю із Монастирищенської РДА Черкаської області, яка не подала е-декларацію через релігійні вподобання.

Про це повідомляє спеціалізоване онлайн-видання “Судовий репортер” з посиланням на ухвалу суду.

Система е-декларацій прийшла на зміну паперовим деклараціям для держслужбовців і розпочала роботу у 2016 році. Всі чинні посадовці чи особи, які претендують на посади в держорганах, мають подавати е-декларації. За неподання чи неправдиві відомості у них чиновників можуть притягнути до адміністративної чи кримінальної відповідальності.

Екс-чиновниця з Черкащини замість електронної подала паперову декларацію за 2016 рік. Незважаючи на це, суд визнав її вину. Крім цього, вона не зможе займати державні посади протягом одного року. Жінка своєї ж вини не визнає та вважає, що електронний цифровий підпис, за допомогою якого подають е-декларації, є прямим умисним добровільним зріканням Бога, а ідентифікація людини за символами та числами принижує її гідність та честь.

Примітно, що НАЗК, яке перевіряє е-деклрації чиновників, жодних зауважень жінці не надсилало.

На думку екс-чиновниці, те, що її намагаються притягнути до кримінальної відповідальності за подання декларації у паперовому вигляді, а не в електронному, як того вимагає закон, – є прямим порушенням її прав на свободу совісті.

Підготувала Марина Животкова