Марія Горбань, Слідство.Інфо

Шевченківський райсуд Києва відмовився продовжити відсторонення від посади голови Херсонської облради Владислава Мангера. Про це повідомляє Громадське. Мангера підозрюють в організації вбивства Катерини Гандзюк.

Сторона обвинувачення просила відсторонити Владислава Мангера ще на два місяці. На їхню думку, перебуваючи на посаді очільника Херсонської області, Мангер буде тиснути на свідків і перешкоджати допитам й експертизам.

Утім, за словами адвокатів підозрюваного, посада голови облради не передбачає впливу на депутатів, а лише координацію проведення нарад. Захист також додав до матеріалів заяву депутатів облради, які вимагають повернути Мангера на посаду.

Прокуратура зможе оскаржити це рішення в суді.

Зліва направо: голова Херсонської обласної ради, підозрюваний у вбивстві Катерини Гандзюк Владислав Мангер, голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв та його заступник Євген Рищук. Слідство.Інфо

На Катерину Гандзюк напали торік 31 липня на виході з власного будинку. Її облили концентрованою сірчаною кислотою. Вона отримала 40% опіків тіла, декілька місяців провела на лікарняному ліжку й перенесла низку важких операцій. Однак 4 листопада Катерина Гандзюк померла. 17 серпня 2018 року правоохоронці затримали одного з імовірних організаторів нападу на Гандзюк Сергія Торбіна під час спроби втекти з Херсона.

В організації злочину працівники СБУ підозрюють Олексія Левіна, якого оголосили в розшук, та очільника Херсонської обласної ради Владислава Мангера. Основним мотивом убивства активістки офіційне слідство називає її публічну позицію щодо підпалів лісу й корупційної вирубки. Сама Гандзюк також вважала Мангера ймовірним замовником замаху на неї.

Під час роботи над фільмом-розслідуванням «Гандзюк: системне вбивство» Слідство.Інфо отримало документи правоохоронців, які доводять, що заступник голови Херсонської ОДА Євген Рищук також міг бути причетним до незаконних підпалів 600 гектарів лісу, про які писала Гандзюк. Однак підозру йому так і не оголосили.

Окрім цього, журналісти Слідства.Інфо дізналися, що помічник нардепа Миколи Паламарчука Ігор Павловський, якого офіційне розслідування називає співорганізатором убивства, зідзвонювався з херсонськими правоохоронцями в день замаху на активістку, а також в інші «гарячі» для розслідування дати. Окрім цього, у розпорядженні Слідства.Інфо з’явилося відео, на якому Олексій Левін розповідає, як Євген Рищук просив «якось покарати» Катерину Гандзюк.

Очільник Херсонської ОДА Андрій Гордєєв написав заяву про звільнення за власним бажанням 6 квітня. За кілька днів рішення схвалив Кабміна 12 квітня указ про звільнення Гордєєва підписав президент Порошенко.

Одразу після Гордєєва написав заяву про звільнення його заступник Євген Рищук.

Екс-голову херсонської адміністрації Андрія Гордєєва, як і Євгена Рищука, активісти ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк» називають одним із замовників убивства активістки. Але наразі вони не є підозрюваними у справі.