Після витоку внутрішніх документів та листування всередині компанії Mossack Fonseca, яка надавала фінансові послуги та допомагала клієнтам у всьому світі створювати офшорні корпорації у квітні 2016 року,  Агенція фінансових розслідувань БВО відкрила справи щодо компаній одразу двох фігуратів Панамського архіву з України – президента Петра Порошенка та мера Одеси Геннадія Труханова.

Про це стало відомо завдяки новій порції Panama Papers, яку  отримала німецька газета Süddeutsche Zeitung та поділилася нею з  Міжнародним консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) та OCCRP. Слідство.Інфо, як партнерська організація OCCRP, також отримала доступ до цих паперів.

У  квітні 2016 року Агенція фінансових розслідувань БВО звернулася до Mossack Fonseca по документи президентського офшору Prime Asset Partners у рамках розслідування за підозрою у відмиванні грошей. Вже у 2017 році працівники міжнародного податкового відділу Міністерства фінансів БВО також зверталися по документи щодо офшору Порошенка у Mossack Fonseca.

Також 29 квітня 2016 року агенція фінансових розслідувань БВО відправила запит у Mossack Fonseca з проханням видати низку документів компанії з історії про Труханова – Corderoy Asset Partners Ltd. Адміністратори, своєю чергою, написали людині на ім’я Андрій Троценко – із проханням оновити інформацію про Corderoy Asset Partners Ltd. Троценко відповів, що вона не веде діяльності з 2009 року.

Стан обох розслідувань наразі невідомий – жодне з відомств не відповіло на запит Слідства.Інфо. Українські юристи з компанії Авеллум, яка веде справи президента, та мер Одеси Генадій Труханов також проігнорувати питання журналістів щодо нових знахідок.

Головне зображення – Checkpoint.