Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) передала до Вищого антикорупційного суду справу про зрив запуску супутника «Либідь» колишнім керівництвом Укркосмосу. 

Про це повідомила пресслужба САП.

Ідеться про колишнього генерального директора Укркосмосу Сергія Капштика та його позаштатного радника Михайла Гріншпона. За версією слідства, дії Капштика могли призвести до шкоди державі на майже 239 мільйонів гривень, тобто близько 8 мільйонів доларів. Ці кошти переказали на рахунки офшорної компанії Гріншпона, яка була посередником. Однак невдовзі гроші з рахунків просто зникли.

У червні 2009 року Укркосмос уклав з канадською компанією MDA контракт зі створення першого українського телекомунікаційного супутника «Либідь». Його запуск дозволив би українським телеканалам заощаджувати на поширенні сигналу. На сьогодні мовники використовують супутники інших країн.

У грудні 2009 року державне підприємство Укркосмос, директором якого був Капштик, для підготовки проєкту по запуску супутника взяло в канадського експортного агентства кредит на понад 290 мільйонів доларів.

На прохання української сторони до роботи над запуском супутника залучили кілька підрядників і субпідрядників, серед яких російська компанія ЦЕНКІ й український Південмаш. Підрядники мали побудувати ракету, яка б підняла супутник у космос. Гроші на будівництво ракети українцям також повинні були дати канадійці.

Колишній керівник Укркосмосу Капштик наполіг, щоб фінансування відбувалося не напряму, а через офшорну компанію Briklin Limited і нібито особисто гарантував прозорість такої схеми канадським партнерам. Утім, офшорна компанія не виконала умов контракту й не передала Південмашу близько 8 мільйонів доларів. За ці гроші Південмаш повинен був виконати свою частину роботи з побудови ракети-носія. 

Як розповідало раніше Слідство.Інфо, роботу над проєктом так і не завершили — держава втратила мільйони доларів, а канадська сторона відмовилась продовжувати співпрацю.

Торік у справі супутника «Либідь» детективи бюро проводили обшуки у квартирі колишнього гендиректора Укркосмосу Сергія Капштика. У нього вилучили жорсткий диск і документи, пов’язані із запуском телекомунікаційного супутника та Національної супутникової системи зв’язку України, а також — копії документів про діяльність семи компаній, які можуть бути пов’язані з виведенням коштів.

У грудні 2018 року детективи Національного антикорупційного бюро повідомили про підозру Михайло Гріншпону.