Марія Горбань, Слідство.Інфо

Національне антикорупційне бюро скерувало до суду справу про закупівлю дизельного палива Укрзалізницею за завищеними цінами. Трьох посадовців компанії звинувачують завданні збитків на 92 мільйони гривень.

Як повідомляє прес-служба НАБУ, обвинувальний акт вручили також представнику «Вог Аеро Джет» (з весни 2018-го — «Воленс Трейд»). Саме з цією компанією Укрзалізниця у 2016 році уклала договір поставки дизпалива за вигідною ціною — близько 1,4 мільярда замість очікуваних майже 2,2 мільярда гривень.

Однак згодом Укрзалізниця та постачальник тричі впродовж березня 2016-го підписували додаткові угоди до договору поставки. Відповідно до цих угод Укрзалізниця кілька разів додатково збільшувала вартість палива. Як з’ясувало слідство, підстав для укладання третьої додаткової угоди не було, адже на той час ринкові ціни на пальне не зростали. Таким чином Укрзалізниця переплатила за дизельне пальне 92 мільйони гривень.

НАБУ почало розслідувати цю справу восени 2016 року. Улітку 2018-го трьом посадовцям Укрзалізниці вручили підозри. Це колишній начальник філії Центр забезпечення виробництва Укрзалізниці та його заступник, а також начальник відділу нафтопродуктів цієї ж філії. Тоді ж вручили підозри двом працівникам «Вог Аеро Джет». Щоправда, один із них, якого детективи називають організатором, переховується за кордоном. Його оголосили в міжнародний розшук та почали окреме розслідування, повідомляють у НАБУ.

Вантажний потяг, забрендований новим логотипом «Укрзалізниці» під час презентації, Київ, 27 вересня 2018 року. Фото Гонтар Володимир / УНІАН