Марія Горбань, Слідство.Інфо

Служба безпеки України 19 червня провела обшуки у ексзаступника голови Херсонської ОДА Євгена Рищука щодо справи про напад на херсонську активістку Катерину Гандзюк. Як стало відомо Слідству.Інфо, Євген Рищук — не єдиний, до кого навідалася СБУ.

Вранці 19 червня ексчиновник Херсонської облдержадміністрації повідомив на своїй сторінці у Facebook про обшуки в нього вдома, кінному клубі та офісі.

«Ранок почався з того, що я прилетів у Київ і вже за півгодини дізнався, що у мене сьогодні вдома, на території кінного клубу та в приміщеннях офісів проходять обшуки, які проводить СБУ», — сказав Рищук.

У коментарі для Слідства.Інфо цю інформацію підтвердила й речниця Служби безпеки Олена Гітлянська. Вона розповіла, що обшуки, які пов’язані зі справою Гандзюк, відбуваються не лише у Євгена Рищука, а й ще у декількох людей. Утім, називати їхні імена у пресслужбі СБУ відмовилися.

З власних джерел Слідство.Інфо дізналося, що обшуки проводять також у селищній раді курортного Лазурного. Підставою для цього офіційне слідство вважає те, що там можуть бути документи та інша інформація щодо прав власності підозрюваного в організації замаху на активістку Олексія Левіна на відпочинковий комплекс Oasis Beach. 

Як повідомляли раніше розслідувачі з проекту «Схеми», цей комплекс належить адвокату Андрію Мурашкіну, який наразі захищає підозрюваного в замовленні цього злочину Владислава Мангера. Видання писало, що за тиждень до того, як Катерину Гандзюк облили кислотою, Мурашкін передав Левіну цей комплекс в оренду за дуже вигідною ціною — лише 500 гривень на місяць. Договір оренди уклали на 7 років. Як стало відомо Слідству.Інфо, правоохоронці вважають, що Мангер міг заплатити Левіну цим комплексом за організацію нападу на херсонську активістку. За версією офіційного слідства, селищний голова Лазурного Сергій Бєлік міг також допомагати Левіну в оформленні документів. У Лазурному розташований комплекс відпочинку Oasis Beach.

Сам Олексій Левін нині переховується за кордоном, його мають незабаром оголосити у міжнародний розшук. Однак наша редакція поспілкувалася із Андрієм Мурашкіним. Адвокат підтвердив інформацію про обшуки, але утримався від розголошення деталей. Сказав лише, що СБУ вилучила договори оренди.

Щодо самої угоди із Левіном Мурашкін заперечив інформацію про так званий розрахунок за злочин. Юрист сказав, що база відпочинку перебуває в довірчому управлінні їхнього адвокатського об’єднання. А Левін є одним із клієнтів цієї фірми. Підписуючи з ним договір – пояснює Мурашкін – вони нібито намагалися захистити базу від рейдерського захоплення на період судової тяганини. Оскільки за об’єкт точиться боротьба між двома бізнесменами.

“Ми запропонували укласти Левіну договір оренди нерухомості. У випадку рейдерського захоплення підприємства, вказаний договір мав забезпечити можливість реального володіння базою, до моменту поновлення порушеного права. Суттєвою умовою укладеного договору оренди було те, що майно вважається переданим в оренду тільки після підписання акту приймання-передачі майна. Станом на сьогодні акт приймання-передачі не підписаний, база експлуатується її власником”, – розповів Мурашкін.

Нагадаємо, що на Катерину Гандзюк напали торік 31 липня. Вона отримала 40% опіків тіла, декілька місяців провела на лікарняному ліжку й перенесла низку важких операцій. Однак 4 листопада Катерина Гандзюк померла. 17 серпня 2018 року правоохоронці затримали одного з імовірних організаторів нападу на Гандзюк Сергія Торбіна під час спроби втекти з Херсона.

В організації злочину працівники СБУ підозрюють Олексія Левіна, якого оголосили в розшук, та очільника Херсонської обласної ради Владислава Мангера. Основним мотивом офіційне слідство називає її публічну позицію щодо підпалів лісу й корупційної вирубки. Сама Гандзюк також вважала Мангера ймовірним замовником замаху на неї. Про це вона повідомила в Слідству.Інфо в своєму останньому інтерв’ю.

Наприкінці квітня Генеральна прокуратура оголосила нову підозру Мангеру. Тепер його підозрюють не в замовленні вбивства Катерини Гандзюк, а в замовленні нанесення важких тілесних ушкоджень, що спричинило її смерть.

Під час роботи над фільмом-розслідуванням «Гандзюк: системне вбивство» Слідство.Інфо отримало документи правоохоронців, які доводять, що заступник голови Херсонської ОДА Євген Рищук також міг бути причетним до незаконних підпалів 600 гектарів лісу, про які писала Гандзюк.

Окрім цього, в розпорядженні Слідства.Інфо з’явилося відео, на якому Олексій Левін розповідає, як Євген Рищук просив «якось покарати» Катерину Гандзюк.

Також журналісти з’ясували, що очільник Херсонської ОДА Андрій Гордєєв міг впливати на офіційне розслідування. Про це під час телефонної розмови журналістці Слідства.Інфо розповів заступник Гордєєва Євген Рищук.

За словами Рищука, Гордєєв мав зустріч з головою СБУ Василем Грицаком і домовився, щоб правоохоронці не вели розслідування проти нього. На той час справу вбивства активістки розслідувала саме Служба безпеки.

Журналістам Гордєєв спершу підтвердив, що говорив з Грицаком про справу Гандзюк, однак згодом відмовився від своїх слів.

Очільник Херсонської ОДА Андрій Гордєєв написав заяву про звільнення за власним бажанням 6 квітня. За кілька днів рішення схвалив Кабмін, а 12 квітня указ про звільнення Гордєєва підписав президент.

Одразу після Гордєєва написав заяву про звільнення його заступник Євген Рищук.

Екс-голову херсонської адміністрації Андрія Гордєєва, як і Євгена Рищука, активісти ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк» називають одним із замовників убивства активістки. Але наразі вони не є підозрюваними у справі.

Щодо інших фігурантів цієї справи, то відомо що 17 квітня прокуратура “пом’якшила” підозру Ігореві Павловському. Замість організації вбивства його звинуватили в замовчуванні (частина 1 статті 396 Кримінального кодексу). І 2-го травня Шевченківський райсуд Києва відпустив Павловського під домашній арешт.

Однак редакція Слідства.Інфо володіє інформацією, яка вказує, що дії Павловського в цій історії були спрямовані не на приховування злочину, а на безпосередню співучасть у ньому.

У травні 2019 року Генеральна прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо п’ятьох обвинувачених у нападі на Катерину Гандзюк. Вони визнали свою вину й почали співпрацювати зі слідством. Начебто саме після написання заяви про визнання вини їм змінили підозру з умисного вбивства на умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень. Нещодавно суд оголосив вирок нападникам — вони отримали від 3 до 6,5 років за гратами.