Марія Горбань, Слідство.Інфо

Друга дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя внесла подання про звільнення судді Голосіївського райсуду Києва Андрія Новака. Про це повідомляє сайт ВРП.

Чи звільняти суддю, тепер повинна вирішити Вища рада правосуддя у повному складі.

Суддю Андрія Новака детективи НАБУ затримали торік при отриманні хабара — 1 тисячі доларів. Водночас, як повідомляла прес-служба НАБУ, суддя вимагав 8 тисяч доларів. За ці гроші він мав задовольнити позов про поновлення на посаді й виплату 1,5 мільйона гривень компенсації. Разом із Новаком затримали посередника, який виявився колишнім суддею Голосіївського райсуду.

Після затримання судді Новаку оголосили про підозру й відсторонили від посади. Упродовж року відсторонення продовжували.

Також Вища рада правосуддя має ухвалити рішення про звільнення судді Васильківського міжрайонного суду Сергія Корнієнка, який напідпитку збив людину на смерть.

Напередодні Вища рада правосуддя відсторонила до 1 червня суддю Малиновського райсуду Одеси Анатолія Целуха, якого наприкінці березня затримали на хабарі.

Раніше Солом’янський райсуд Києва відсторонив від посади заступника голову Держагентства водних ресурсів, як хабар він вимагав 50% статутного капіталу компанії «Агро Ленд» та половину подальшого прибутку.

14 березня оголосили обвинувальний акт судді Бабушкінського райсуду Дніпра, якого торік спіймали на хабарі 15 тисяч доларів. Його дії кваліфікували за частиною 4 статті 368 Кримінального кодексу, що передбачає позбавлення волі від 8 до 12 років з конфіскацією майна.

На початку березня Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів звільнила прокурора Київської місцевої прокуратури № 2 Олексія Брикова, якого затримали під час отримання 15 тисяч доларів хабара.

Табличка з написом «Національне антикорупційне бюро України» на будівлі відомства, в Києві, 30 листопада 2017 року. Гонтар Володимир / УНІАН