Мистецтвознавці Київського науково-дослідного інституту судових експертиз оцінили картину Айвазовського, що раніше належала Віктору Медведчуку, у 100 тисяч гривень.

Про це йдеться у матеріалі «Слідства.Інфо»: «Арештоване мистецтво: колекція Медведчука та підозріла оцінка її вартості».

Восени слідчі управління Державного бюро розслідувань та СБУ вилучили приватну колекцію картин українського експолітика та кума російського президента Віктора Медведчука. У розпорядженні «Слідства.Інфо» опинився документ з переліком вилученого. Серед арештованого майна у списку згадуються й три роботи українсько-російського художника Івана Айвазовського.

У документі про вилучення вказано, що всі предмети мистецтва правоохоронці відправили на дослідження до Київського науково-дослідного інституту судових експертиз. Саме там вони зберігаються вже протягом трьох місяців.

Журналісти попросили експертів Інституту показати картини Айвазовського, провести їхню оцінку та проаналізувати, чи це не підробка. Натомість з трьох картин художника, зазначених у переліку вилученого майна, мистецтвознавці показали лише одну.

Пейзаж у жовто-коричневих кольорах Айвазовського: сонце, море, пляж і зліва - гори

Картина українсько-російського художника Івана Айвазовського

«Художники виконують свої авторські підписи в певних місцях картини. Тобто, якщо для Айвазовського характерне виконання його підпису в лівому нижньому куті картини, то це вже одна з ознак справжності його авторського підпису», пояснює почеркознавиця Інституту Ірина Білоус.

На фото зліва біля столу стоять дві жінки, на столі лежить картина Айвазовського в позолоченому обрамленні. Справа на стіні висить велика плазма, біля якої стоїть чоловік в окулярах

Мистецтвознавці Київського науково-дослідного інституту під час оцінки картини Айвазовського (зліва — почеркознавиця Ірина Білоус)

Мистецтвознавиця Ірина Ходченко підтвердила, що це картина Айвазовського і коштувати вона може до 100 тисяч гривень. 

На думку двох незалежних мистецтвознавців, з якими поспілкувалося «Слідство.Інфо», вартість цієї картини — за умови, що це не підробка, — може складати від 80 до 200 тисяч доларів. Експерт з державної інституції говорить, що вона коштує близько 3 тисяч доларів. Цікаво, яка цифра буде в остаточній офіційній експертизі.