Документальний фільм Слідства.Інфо та OCCRP “Вбивство Павла” отримав  – Investigative Reporters and Editors Award (Нагорода для журналістів-розслідувачів та редакторів). Про це повідомляють на офіційному сайті організації IRE.

Документальний фільм “Вбивство Павла” – це спільний проект Центру з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP) та розслідувальницького продакшину Слідство.Інфо про вбивство журналіста Павла Шеремета. Машину Шеремета невідомі підірвали 20 липня 2016 року в центрі Києва.  За майже рік після смерті журналіста слідство у справі практично не просунулось. Але команді журналістів, що почала розслідувати злочин майже одночасно з правоохоронцями, вдалося знайти докази, що могли б стати критичними для розкриття злочину.

В організації, що присудила фільму нагороду, додають, що фільм “Вбивство Павла” цілком відповідає  “духу організації журналістів-розслідувачів США (IRE)”: “Журналісти проекту Слідства.Інфо продемонстрували неабияку наполегливість та мужність, адже дослідили місце злочину, провели інтерв’ю з ключовими свідками та проаналізували цифрові відеозаписи. Вони отримали докази, які раніше не помічала поліція”.

Щороку нагороду присуджують у кількох категоріях. Фільм “Вбивство Павла” став одноосібним переможцем в категорії повнометражних розслідувальних фільмів та отримав найвищу нагороду конкурсу – почесну медаль. Попри те, що переможців конкурсу в категоріях обирають щороку, медаль присуджують лише за особливі досягнення в розслідувальній журналістиці. Цьогоріч найвищу нагороду також отримали журналісти видання The New York Times за розслідування “Harrassed” про сексуальні домагання в Голівуді.

Дмитро Гнап, один із засновників проекту “Слідство.Інфо” у своєму Facebook зазначив: “В категорії “Відео” наша робота (“Вбивство Павла” – ред.) випередила відомий проект “60 minutes” (CBS), який для всіх нас є взірцем роботи в телевізійних розслідуваннях”.

В ході розслідування журналістам вдалося з’ясувати, що вибухівку під авто Шеремета заклала невідома жінка, яку прикривав чоловік. Вони ж перебували поруч із місцем вибуху і вранці 20 липня. На відміну від поліції, журналістам-розслідувачам вдалось простежити підозрілу пару на відео із камер вуличного спостереження.

Також Слідство.Інфо із записів відеокамер встановили, що біля будинку Павла Шеремета у ніч перед його загибеллю стояли підозрілі червоний “Мерседес” і сіра “Шкода”. Як виявилося, водієм “Шкоди” був Ігор Устименко, екс-працівник СБУ. Що може вказувати на імовірну причетність українських силовиків до злочину.

У лютому 2018 року редактор-засновниця “Української правди” Олена Притула звернулася до Генпрокурора Юрія Луценка з офіційним листом, в якому вимагала розслідувати вбивство свого чоловіка Павла Шеремета як терористичний акт. Мовляв, злочинці розраховували не тільки вбити журналіста, але і отримати психологічний ефект від вчиненого терористичного акту в багатолюдному місці у вигляді паніки та зневіри у власній безпеці.

Минув майже рік після виходу фільму, але офіційне слідство за понад 20 місяців не дало жодного результату: ані замовників, ані виконавців вбивства журналіста Павла Шеремета так і не вдалося встановити.

Лауреатами премії Investigative Reporters and Editors Award за останні 20 років ставали: The Washington Post, The Wall Street Journal, NBC, CBS, Vice News.