Журналісти Слідства.Інфо звернулися із заявою до Уповноваженого з прав людини через відповідь на запит, яку редакція отримала від Офісу Президента в серпні.

Півтора місяця тому журналістка Слідства.Інфо надіслала запит відповідно до закону «Про доступ до публічної інформації». У ньому вона запитала, чи відвідували Офіс Президента члени Вищої ради правосуддя (ВРП) — органу, який може призначати й звільняти суддів — 15 та 16 серпня, та що було метою їхнього візиту. 

Однак пресслужба Офісу Президента відмовила журналістам у доступі до інформації, назвавши її службовою. За словами юристки Інституту розвитку регіональної преси Людмили Панкратової, відмова ОП не відповідає чинному Закону «Про доступ до публічної інформації».

«При віднесенні інформації до категорії з обмеженим доступом, розпорядник також повинен обґрунтовувати таку відмову, як це визначає Закон України «Про доступ до публічної інформації». Відповідь ОП вклалася в одне речення. Навіть спроби пояснити, чому вони не можуть надати інформацію, не було зроблено», — сказала вона.

Відтак журналісти Слідства.Інфо вирішили звернутися до омбудсмена, щоб уповноважені особи розібралися, чи порушив Офіс Президента таким чином закон. Якщо так, редакція наполягає, щоб ці порушення були усунуті та ми отримали запитувану інформацію.

Оскільки Офіс Президента не є юридичною особою, подати на нього до суду за порушення закону не можна. Саме тому журналісти Слідства.Інфо звернулися до омбудсмена, роботою якого є сприяти дотриманню закону.

Як повідомляло Слідство.Інфо, 15 та 16 серпня двоє членів Вищої ради правосуддя Іван Говоруха та Андрій Овсієнко відвідували Офіс Президента. Зустріч відбувалася напередодні розгляду клопотання про відсторонення ексголови Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка й судді Ігоря Погрібніченка. А вже 20 серпня ВРП відмовилася відсторонити суддів Вовка та Погрібніченка від здійснення правосуддя.

У ВРП повідомили Слідству.Інфо, що її працівники відвідували Офіс Президента для «обговорення питань судово-правової реформи», однак члени спеціальної комісії, створеної при ОП, нічого не чули про ці зустрічі.