Агенція розслідувань «Слідство.Інфо» разом з шістьма іншими українськими медіа отримала нагороду від Міжнародного інституту преси — 2022 IPI-IMS Free Media Pioneer Award. Ця нагорода є відзнакою редакції за якісне висвітлення подій в умовах викликів та небезпек, пов’язаних із загарбницькою війною Росії проти України. А також — за непохитне служіння суспільству у часи надзвичайної потреби. 

Журі міжнародної нагороди відзначило креативність та хоробрість українських незалежних медіа та способи, у які українські ЗМІ швидко відреагували на потреби суспільства в умовах війни. 

«Від початку цієї жахливої загарбницької війни глобальна мережа Міжнародного інституту преси залишалася солідарною з нашими колегами в Україні. Незалежні медіа країни продемонстрували надзвичайну сміливість та стійкість, продовжуючи виконувати свою роботу, — розповідати історії, які повинні почути Україна та весь світ, і пристосовуватися до мінливих потреб своїх читачів. Вони заслуговують нашого визнання та підтримки», — зазначила виконавча директорка Міжнародного інституту преси Барбара Тріонфі.

До війни «Слідство.Інфо» займалося викриттям корупції та злочинів серед українських державних службовців. З початком російського вторгнення фокус редакції змістився з класичних журналістських розслідувань на розслідування та висвітлення воєнних злочинів у щоденному режимі.

«Для нашої команди велика честь отримати цю відзнаку, — зазначила головна редакторка «Слідства.Інфо» Анна Бабінець. — Від початку повномасштабної війни ми викриваємо злочини, які вчиняють росіяни на території України і вважаємо дуже важливим, щоб про це знали не лише в Україні, але й у світі. Тому перекладаємо наші матеріали англійською, польською, російською. Приємно, що нашу роботу помітили і відзначили такою високою нагородою».

Нагорода IPI-IMS Free Media Pioneer вручається організаціям, які відповідають на потреби часу за допомогою інноваційних моделей журналістики, медіа та захисту свободи преси. Міжнародний інститут преси заснував відзнаку Free Media Pioneer Award у 1996 році. Наразі вона щорічно вручається МІП спільно з International Media Support (IMS). 

Крім «Слідства.Інфо», нагородою відзначили наступні українські медіа: «Українська правда», «Громадське», «StopFake», «The Kyiv Independent», «Ukraїner» та «АБО». Церемонія нагородження відбудеться 9 вересня 2022 року у Колумбійському університеті у Нью-Йорку, США.