Марія Горбань, Слідство.Інфо

Суддя, яка скасувала рішення Київської міськради про перейменування проспектів Степана Бандери та Романа Шухевича, раніше дозволила ексзаступнику голови СБУ Павлові Демчині приховати свої декларації. 

Про це повідомили в Центрі протидії корупції.

«Суддя сумнозвісного Окружного адмінсуду Олеся Чудак (…) нам добре відома. Нещодавно вона вирішила, що перший заступник голови СБУ Демчина законно приховав свою декларацію. Будинки, автівки, земля вже екс-сбушника, попри наші вимоги, залишились засекреченими», — йдеться в повідомленні ЦПК на Facebook.

Активісти ЦПК вимагали, щоб Павло Демчина оприлюднив декларацію за 2016-2018 роки. Адже саме в цей період тривало кримінальне провадження щодо незаконного збагачення чиновника. Однак 16 травня 2019 року суддя Чудак дозволила Демчині не робити цього

Саме суддя Олеся Чудак напередодні скасувала рішення про перейменування в столиці проспектів Степана Бандери та Романа Шухевича. Київська міська рада перейменувала Московський проспект на проспект Степана Бандери в липні 2016 року, а за рік — проспект Ватутіна на проспект Романа Шухевича. Скасувати ці рішення вимагала Олена Бережна — юристка та донька колишньої регіоналки Ольги Бережної. 

Український інститут пам’яті подаватиме апеляцію на рішення Окружного адмінсуду.

За даними Чесно, Олеся Чудак у 2013-му, 2014-му та 2015 роках не задекларувала жодної нерухомості, якою б володіла, орендувала чи користувалася. В останній декларації вона вказала квартиру на майже 50 квадратів, якою користується з чоловіком і двома дітьми, й земельну ділянку у Вінницькій області.

Чоловікові судді, який відповідно до декларації працює в столичній лікарні Феофанія, належить Toyota Corolla 2014 року, що коштує майже 270 тисяч гривень. 

Торік Олеся Чудак заробила близько 300 тисяч, а її чоловік — понад 180 тисяч гривень. Подружжя зберігає на рахунках понад 40 тисяч гривень.

Суддя Окружного адміністративного суду Києва Олеся Чудак. Фото — Центр протидії корупції

Як розповідало Слідство.Інфо в розслідуванні «Демчина з іншого життя», у 2015 році Павло Демчина офіційно мешкав у відомчому гуртожитку СБУ, не маючи власного житла, автівки чи заощаджень. Утім, матір трьох його дітей і цивільна дружина Ольга Воловчук є власницею чотирьох автівок й дорогої нерухомості. Лише заміський маєток, який, до слова, не значиться в публічному реєстрі нерухомості, оцінюють у близько 10 мільйонів гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Демчина з іншого життя

Після публікації розслідування Слідства.Інфо Національне антикорупційне бюро відкрило кримінальне провадження. Однак у лютому 2019-го Конституційний суд скасував статтю про незаконне збагачення. Згодом НАБУ вимушене було закрити всі провадження за цією статтею, зокрема й щодо Павла Демчини.