Спеціальна антикорупційна прокуратура (САП) подала клопотання до суду про тримання колишнього командувача Нацгвардії Юрія Аллерова під вартою із заставою 11 мільйонів гривень.

Про це Слідству.Інфо повідомив очільник САП Назар Холодницький.

Напередодні Юрія Аллерова, який очолював Нацгвардію з 2015 до 2019 року, затримали детективи Національного антикорупційного бюро спільно з прокурорами САП. Його підозрюють у заволодінні майном головного управління Нацгвардії на понад 80 мільйонів гривень.

Ідеться про корупційну схему з нерухомістю: у 2000-х роках Нацгвардія передала майже гектар землі на Печерську «Укрбуд Девелопмент» під забудову. Нацгвардійці мали отримати 50 квартир у житловому комплексі, зведеному на цій ділянці. Та у 2016 році командувач Нацгвардії Юрій Аллеров підписав додаткову угоду, за якою його відомство відмовилося від квартир на Печерську на користь 65 квартир у ЖК «Оберіг» на Бориспільській. Втрати від такої угоди — понад 100 мільйонів гривень.

Запобіжний захід екс-командувачу Нацгвардії обиратимуть 17 травня в Солом’янському районному суді Києва. 

Командувач Національної гвардії Юрій Аллеров під час координаційної наради усіх підрозділів МВС, Київ, 26 липня 2018 року. Новицький Андрій / УНІАН

Окрім Аллерова, САП проситиме суд щодо аналогічного запобіжного заходу іншим фігурантам справи: гендиректору компанії «Укрбуд Девелопмент» Олегу Майбороді із заставою 75 мільйонів гривень та оцінювачці Алісі Гринчук із заставою 7 мільйонів. Запобіжний захід для них обиратимуть 16 травня в тому ж суді.

14 травня детективи проводили обшуки в працівників Нацгвардії та в кількох приватних компаніях у межах розслідування про корупційну схему з нерухомістю. За версією слідства, через неї головне управління Нацгвардії України втратило 81,64 мільйона гривень.