Перший заступник директора НАБУ Гізо Углава, який фігурував у листуванні щодо корупції в Укроборонпромі, отримав дисциплінарне покарання у вигляді зауваження. Ще двом співробітникам НАБУ — керівникові Головного підрозділу детективів Олегу Борисенку та детективу Дмитрові Литвиненку — оголосили догани.

17 травня накази підписав директор НАБУ Артем Ситник, повідомляють у прес-службі відомства.

У повідомленні НАБУ йдеться, що рішенню Ситника передувало внутрішнє службове розслідування, результати якого розглянула дисциплінарна комісія. Вона запропонувала оголосити догани всім фігурантам переписки щодо корупції в Укроборонпромі. Але директор НАБУ вирішив призначити першому заступникові м’якше покарання — зауваження, пояснивши, що Гізо Углава лише неналежно організував роботу Головного підрозділу детективів.

Догани ж отримали Олег Борисенко та Дмитро Литвиненко, які неналежно виконували посадові обов’язки та організували роботу з людьми, які співпрацюють зі слідством.

Табличка «Національне антикорупційне бюро України» на будівлі відомства, в Києві, 30 листопада 2017 року. Гонтар Володимир / УНІАН

Про розкрадання в Укроборонпромі стало відомо після розслідування Bihus.Info. Журналісти з’ясували, що син тодішнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор разом з другом Віталієм Жуковим й Андрієм Рогозою контрабандою поставляли оборонним підприємствам України російські деталі або деталі з українських військових частин за завищеними в кілька разів цінами через компанію з ознаками фіктивності «Оптимумспецдеталь». Розмір розкрадань, за даними журналістів, — щонайменше 250 мільйонів гривень.

За інформацією розслідувачів, про схему контрабандного постачання деталей знали також у НАБУ. Саме тому 2016 року детективи бюро внесли «Оптимумспецдеталь» до переліку фіктивних фірм. Але після втручання Жукова наступного ж дня компанію виключили з переліку фіктивних. НАБУ також надало «Оптимумспецдеталі» довідку про те, що її ніколи не включали до цього списку.

Наприкінці квітня Печерський райсуд Києва дозволив слідчим Державного бюро розслідувань (ДБР) провести обшуки в НАБУ у справі розслідування корупції в Укроборонпромі.

Згідно з ухвалою суду, ДБР отримало доступ до документів, які стосуються залучення колишнього агента НАБУ Євгена Шевченка до слідчих дій у справі розкрадань в Укроборонпромі. А також доступ до кримінального провадження щодо цієї справи.