Під час окупації Херсона російські військові влаштували катівню в ізоляторі поліції, де годинами піддавали тортурам людей. Про це довідалися слідчі прокуратури, а журналісти «Слідства.Інфо» ідентифікували цих окупантів.

Про це йдеться у матеріалі «Слідства.Інфо»: «На таке здатні лише психопати»: ідентифіковано росіян, які знущалися з людей у херсонській катівні.

11 травня 2023-го Українські правоохоронці оголосили про підозру в жорстокому поводженні з полоненими організатору катівні в Херсоні та його поплічникам.

Йдеться про заступника начальника Росгвардії Ростовської області Алєксандра Наумєнка з позивним «Альфа». Це вже друга його підозра у жорстокому поводженні з полоненими. Також підозри оголосили трьом його співучасникам — російським військовим Алєксандру Чиленгірову, Анвєру Муксімову та Алєксандру Бочарову.

За офіційною інформацією, з березня по жовтень 2022-го російські військові захопили ізолятор у Херсоні та піддавали тортурам понад 200 місцевих мешканців. Декого окупанти тримали кілька годин, а інших — протягом місяців.

Окрім побиття та катування, людей обмежували в їжі та воді, відмовляли у медичній допомозі. 

Російські військові вмикали на всю гучність посеред ночі гімн РФ та змушували українців вставати. Також влаштовували алкогольні гулянки, після яких приходили в камери та знущалися зі своїх в’язнів задля розваги.

З херсонців «вибивали» зізнання у тому, чого вони не робили та силою намагалися змусити співпрацювати з окупаційною «владою». Тих, кому не пощастило вийти, катували до смерті, інших — вивезли на тимчасово окуповані території.

Журналісти «Слідства.Інфо» ідентифікували російських окупантів за їхніми сторінками у «ВКонтакті». 

Головний серед підозрюваних — Алєксандр Науменко. Саме він наказував катувати військовополонених. 

Алєксандр Науменко народився в Донецьку, а у 2003 році отримав російський паспорт. Він обрав шлях росгвардійця — протягом багатьох років служить в армії РФ, навіть очолював головне управління МВС Росії в Ростовській області.

За даними українських правоохоронців, з березня 2022-го Науменко керував росгвардійцями на Херсонщині. Саме за наказом Алєксандра та інших невстановлених керівників окупанти захопили приміщення ізолятора тимчасового тримання поліції в Херсоні. Там і облаштували місце для катувань українців.

Це вже друга підозра Наумєнка. Російський військовий встиг втекти під час деокупації Херсона.

Окрім Александра Наумєнка, українські правоохоронці повідомили про підозру трьом його поплічникам — Анвєру Муксімову, Алєксандру Чилєнгірову, Алєксандру Бочарову. Двоє останніх встигли закрити свої сторінки у соцмережах, але деяку інформацію журналістам вдалось знайти.

Анвєру Муксімову 34 роки. Він народився у Туркменському районі Ставропольського краю РФ. Наразі живе у Ставрополі.

На своїй сторінці «ВКонтакті» Муксімов опублікував фото з російськими військовими мотострілецької бригади та повітряно-десантних військ, датовані ще 2016-м роком.

Зараз окупант служить у загоні спеціального радіозв’язку третьої окремої гвардійської бригади спецпризначення ГРУ РФ.

Анвєр Муксимов разом з Чиленгіровим та Бочаровим конвоював цивільних з камер ізолятора до приміщень, де їх катували, та сам брав у цьому участь.

Одного з незаконно затриманих мешканців міста він бив електрошокером і понад дві години потерпілого бив електричним струмом.

28-річний Алєксандр Бочаров родом з Краснодарського краю РФ. Він служить у підрозділі національної гвардії РФ «ОМОН».

Алєксандр Бочаров закрив свою сторінку у соцмережах, але журналісти «Слідства.Інфо» знайшли його фотографії. Чоловік любить фізичні навантаження та зброю — все, що потрібно ОМОНівцю.

За даними слідства, Бочаров за наказом Науменка та інших керівників побив гумовою палицею одного з викрадених цивільних, яких утримували в ізоляторі. А після цього катував його, заганяючи голки під нігті та у спину.

Наймолодший з катів — 20-річний Алєксандр Чиленгіров, уродженець Оренбурзької області Росії — стрілець 143-го полку 50-ої окремої бригади оперативного призначення нацгвардії РФ.

У підозрі правоохоронців йдеться, що Чиленгіров натягав на очі цивільних шапку та відводив до приміщень, де їх катували.

Наразі, судячи з соцмереж, всі 4 підозрюваних продовжують воювати проти України. За скоєні злочини їм загрожує ув’язнення до 12 років (стаття 438, КК України).

Читайте також: «Коли тебе двічі ставлять під стінку — вже не страшно»: як в’язні Херсонського СІЗО шпигували для українських військових