Посадовці з Росії, які відповідають за транспортування тіл вбитих на території України російських військових, відмовляються це робити. Україна, відповідно до всіх міжнародних процедур, ідентифікує, маркує та пакує тіла вбитих у пакети, але російські представники не зацікавлені забирати вбитих до своєї країни. 

Про це у коментарі «Слідству.Інфо» повідомила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

«На мене вийшла пані Москалькова (Тетяна Москалькова, уповноважена з прав людини РФ — ред.), з питаннями щодо військовополонених. Вони цікавилися своїми громадянами, які перетинають кордон. У них там якісь проблеми, — розповіла Верещук. — Я тисну на те, що вони мають забрати тисячі рештків своїх військових. Прошу їх забрати ті рештки, які тут валяються. У нас є мішки, розроблений відповідно до міжнародного законодавства порядок, а вони відмовляються. Я кажу: «Це ваш обов’язок. Заберіть додому своїх найманців». І ми зараз ми маємо з нею конфлікт, бо вони відмовляються говорити про це публічно».

Міністерка, яка відповідає, зокрема, за передачу вбитих росіян додому, також повідомила, що «Червоний хрест» на запит України закупив мішки для передачі тіл. Українська сторона ідентифікує тіла, маркує їх і заводить відповідні картки. 

«Ми з прем’єр-міністром (Денисом Шмигалем — ред.) домовилися з ними, що пан Петер Мауер (президент Міжнародного комітету Червоного хреста — ред.) їде до Москви і домовляється з російською стороною. Вони мають домовитися, що “Червоний хрест” зобов’язаний забезпечити передачу тіл на територію РФ, це було моє офіційне звернення до них», — зазначила Ірина Верещук.

Раніше «Слідство.Інфо» повідомляло, що у Бучі біля Києва місцеві мешканці просили забрати тіла вбитих російських військових, які валялися на вулицях та приваблювали бродячих собак.