Один з райсудів російської Казані заарештував головного конструктора Конструкторського бюро ім. Сімонова Олександра Гомзіна, якого звинувачують у шахрайстві з проектом безпілотного літака «Альтаир».

Про це пише OCCRP з посиланням на місцеві ЗМІ.

За даними джерел журналістів, співробітники Гомзіна повинні були розробити та створити експериментальний екземпляр безпілотного літака для розвідки, спостереження й нанесення ударів до 2014 року. Однак до 2018-го на підприємстві так і не змогли виконати умови контракту. Водночас Рахункова палата встановила, що близько 500 мільйонів рублів, виділених підприємству по держконтракту, вивели в офшор через фіктивний договір на розробку композитів.

Другий епізод, за даними ЗМІ, стосувався оперативно-тактичної безпілотної системи наземного та повітряного старту «Зеница». На її розробку виділили 800 мільйонів рублів, а за версією слідства, 100 із них привласнив Гомзін зі спільниками.  

Головний конструктор російського Конструкторського бюро ім. Сімонова Олександр Гомзін. Скріншот судового засідання

Загалом, за версією слідчих, Гомзін розікрав майже 500 мільйонів рублів (майже 8 мільйонів доларів) з бюджету Міноборони, уклавши фіктивні договори щодо науково-дослідницьких і конструкторських робіт з підконтрольними йому юридичними особами. А також вважають причетним, зокрема, до розкрадання майже 1 мільярда рублів (близько 15,5 мільйонів доларів), що виділили на створення важкого безпілотника «Альтаир».

Голову КБ звинувачують у нецільовому використанні бюджетних коштів, шахрайстві в особливо великих розмірах та зловживанні повноваженнями.

Сам Гомзін провини не визнає й заявив у суді, що «на очах громадськості відбувається руйнування підприємства, яке створило унікальний проект».