Марія Горбань, Слідство.Інфо

Представники незалежних українських медіа виступили проти звільнення Зураба Аласанії з посади голови правління Суспільного мовлення. На думку журналістів, такі дії Наглядової ради Суспільного телебачення є «прямим проявом цензури та надзвичайно небезпечним прецедентом для країни».

«Опублікована частина претензій до Аласанії, на жаль, не залишає сумнівів у тому, що це рішення є політичним та було ухвалене на догоду владі. Жодні помилки, яких міг припускатися Аласанія та його команда в роботі, не виправдовують його звільнення в гарячу та відповідальну політичну пору, за 2 місяці до президентських виборів», — заявили журналісти.

Журналісти вимагають скасувати результати голосування Наглядової ради від 31 січня 2019 року, яким Зураба Аласанію достроково відсторонили з посади голови правління Суспільного мовлення. А також заявили про створення неформальної спільноти незалежних журналістів Ініціатива «34».

«Саме 34 стаття Конституції України гарантує кожному право на свободу думки та слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань», — пояснили вони.

31 січня ввечері Наглядова рада усунула Зураба Аласанію з посади голови Суспільного мовлення. Згодом Аласанія опублікував частину проекту рішення щодо його усунення. Згідно з документом, причиною звільнення стало, зокрема, те, що «UA:Перший» не висвітлив «такі важливі події, як національна Хресна хода за єдину помісну церкву» та засідання Генасамблеї ООН, де виступав президент Петро Порошенко.

Натомість членкиня Наглядової ради НСТУ Тетяна Лебедєва 1 лютого повідомила: те, що канал не висвітлював згадані події, не стало причиною звільнення Аласанії. Ініціатором же внесення таких пунктів у документ був член Наглядової ради НСТУ за квотою від «Радикальної партії» В’ячеслав Козак, про це він сам написав у Facebook. Лебедєва опублікувала проект рішення повністю. За її словами, остаточний варіант документа про відсторонення Зураба Аласанії опублікують упродовж декількох днів.

(Головне фото — голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія під час підписання контракту, Київ, 4 травня 2017 року. Фото — Синиця Олександр / УНІАН)