Агенція журналістських розслідувань «Слідство.Інфо» 17 червня відсвяткувала свій восьмий день народження та презентувала новий стиль.

На честь річниці агенція «Слідства.Інфо» 17 червня провела закриту вечірку для своїх друзів та донорів.

— За ці вісім років ми пройшли, насправді, дуже довгий шлях, — зазначила керівниця «Слідства.Інфо» Анна Бабінець. — У нас було багато викликів і кожного разу здавалося, що це вже — найскладніше. Але потім було ще складніше. Та за останні роки ми вже знайшли свій вектор і зрозуміли, що хочемо висвітлювати події, глибоко докопуючись до суті. Ми знайшли такий жанр як фільми-розслідування і вважаємо, що це — найдієвіше, що можна робити в журналістиці розслідувань».

Свято відвідали, серед інших, керівник «Суспільного» Зураб Аласанія, колишня виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, засновник фонду «Повернись живим» Віталій Дейнега. У своїй промові виконавчий директор міжнародного фонду «Відродження» Олександр Сушко зазначив, що «Слідство.Інфо» ефективно бореться з викликами та розвивається.

— Я радий, що ми з вами спільно усвідомлюємо виклики і готові дати тому раду. Ми не стоїмо статично на тих платформочках, які обрали собі 10, 15 чи навіть 5 років тому. Ми розуміємо, як швидко буде змінюватися цей світ, і ми хочемо не просто бігти за ним, але змінювати його разом у напрямку наших цінностей, бути конкурентоздатними, життєздатними в цьому світі. Я радий, що ми разом і зичу вам великого успіху, — сказав він.

Юрист Масі Найєм, у свою чергу, звернув увагу на розслідування нашої агенції щодо роботи правоохоронних органів.

— Щоб усвідомити, що не так із правоохоронною системою, треба це показувати. І не затяжними судовими процесами, не документами — а якраз у такому форматі, як це показує «Слідство.Інфо», — переконаний юрист.

Колишній нардеп та журналіст-розслідувальник Єгор Соболєв відзначив зміну формату проєкту від щотижневої програми до зйомок документальних фільмів-розслідувань:

— «Слідство.Інфо» — це дуже класний приклад життя, роботи і розвитку… Я дуже радий, що «Слідство» перейшло до великих форматів, до глибоких фільмів, — каже Соболєв. — Всі, хто працювали в журналістиці розслідувань, знають, що на це завжди не вистарчає сил, часу та грошей.

Старший радник із питань медіа міжнародної організації Internews Network Олег Хоменок, який знайомий зі «Слідством.Інфо» від самих його початків, згадав минуле:

— Я знайомий з проєктом, ще коли все тільки починалося, іще до щотижневої телепрограми. Ще тоді було зрозуміло, що цей літак злетить. Потім почалася програма, яка була дороговказом для багатьох програм, що майже одночасно виникли в українському медійному просторі. Я дуже радий цій восьмирічній історії і бажаю вам наступне десятилітття зростати й стати потужним організмом, який працюватиме на суспільство й буде показувати приклади розслідування усьому світу.

Для чого ми працюємо зараз? Чого прагнемо досягти? Пріоритет «Слідства.Інфо» Анна Бабінець сформулювала так:

— Нашою головною метою є звертати увагу і показувати суспільству ті моменти, коли влада погано робить свою роботу. І ми як журналісти зрозуміли, що нам просто треба це контролювати. Чи добре робиться робота, і якщо вона робиться погано — шукати причини, чому так відбувається. І це, насправді, наша головна місія. Це те, для чого ми існуємо. Також ми вважаємо, що розслідування треба робити доступнішими, зрозумілішими. Щоб сенс наших матеріалів розуміли не лише наші колеги, прокурори чи дотичні до правоохоронної сфери фахівці — а суспільство загалом. Дуже важливо, щоб широкі маси розуміли, чому все це їх стосується.

Ми вдячні всім читачам та глядачам за увагу й підтримку протягом всього цього шляху.