Марія Горбань, Слідство.Інфо

Прокурори Генпрокуратури Роман Симків та Андрій Перов оголосили відвід судді Печерського райсуду Києва Віталію Писанцю. Тут 22 травня повинні були розглянути клопотання про зняття фігуранта «газової справи» Олександра Онищенка з розшуку, що дозволило б йому повернутися в Україну. Розгляд клопотання перенесли на 23 травня. 

Про це журналісти Слідства.Інфо дізналися в залі судового засідання.

За версією слідства, Онищенко та його поплічники продавали газ держпідприємства Укргазвидобування через «псевдобіржі», через це держава втратила понад 1,5 мільярда гривень.

Підставою відводу судді Писанця прокурори назвали те, що він був слідчим суддею на час розслідування одного з проваджень «газової справи». Обвинувачення також наполягало на відводі судді Світлани Смик. Однак суд не задовольнив його.

Сам нардеп-утікач уже анонсував повернення й навіть участь у виборах до Ради. Він втік з України у 2016 році й наразі перебуває в Іспанії. В Україні його оголосили в розшук, однак Інтерпол оголошувати нардепа в міжнародний розшук відмовився. Сам Онищенко звинувачення заперечує.

Народний депутат Олександр Онищенко під час засідання регламентного комітету ВРУ, який розглядав подання Генпрокуратури про згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання й арешт нардепа, в Києві, 29 червня 2016 року. Синиця Олександр / УНІАН

Торік Слідство.Інфо опублікувало фільм-розслідування «Клуб книголюбів». У матеріалі йдеться про те, як соратники Петра Порошенка домовлялися про купівлю посад і голосів для ухвалення вигідних для президентської партії рішень.

У листуванні, яке журналісти отримали від депутата-втікача Олександра Онищенка, співрозмовники називали «книжкою» мільйон — імовірно, йшлося про мільйон доларів за одне голосування. Купували й продавали не лише політично вигідні законопроекти, а й законопроекти, які полегшували б ведення бізнесу для них.

Журналісти Слідства.Інфо опублікували переписки Олександра Онищенка з членами «Блоку Петра Порошенка», зокрема, і з першим заступником голови фракції Ігорем Кононенком. Онищенко був посередником між соратниками Порошенка та Юлією Тимошенко й домовлявся про купівлю голосів і розрахунок.

Під час підготовки фільму «Клуб книголюбів» у травні 2018 року журналісти Слідства.Інфо написали заяву про злочин і прийшли на допит до НАБУ у справі Онищенка. Вони надали детективам флеш-накопичувач з аудіозаписом розмови з Онищенком у 2016 році та фотознімками переписки, які колишній народний депутат сам дозволив зробити журналістам.

НАБУ раніше отримало доступ до номера телефону нардепа Олександра Онищенка. — від січня 2015-го до грудня 2016 року. За версією детективів, Онищенко використовував номер для політичних домовленостей.