Посадовці Генеральної прокуратури могли вимагати у колишнього міністра енергетики Едуарда Ставицького 200 тисяч доларів за сприяння у кримінальній справі про відчуження Межигір’я, у який він обвинувачуваний. Про це журналісти Слідства.Інфо дізналися з аудіозапису, отриманого від власних джерел.

Нещодавно справу Ставицького передали до суду. Журналістам невідомо, чим закінчилися спроби колишнього міністра та представників Генеральної прокуратури домовитися. Проте такі спроби можуть пояснити мляве просування у кримінальних справах проти топ-посадовців часів Януковича.

У телефонній розмові, яка опинилась у журналістів, людина з голосом, схожим на голос Едуарда Ставицького, говорить з невстановленою особою на ім’я Коля. Коля запевняє Ставицького у тому, що він може стати посередником між міністром-втікачем та Анжелою (ймовірно, йдеться про заступницю генпрокурора Анжелу Стрижевську) у кримінальній справі про відчуження Межигір’я.

На зустрічі з посередником від Анжели, каже Коля, треба мати з собою 200 – вірогідно,  йдеться про 200 тисяч доларів: “Она говорит (…) Для того, чтобы я была уверена, что человек придет и что опять это будут не очередные там прогоны, то он должен прийти и иметь при себе 200, чтоб я понимала, что это серьёзно”. Ставицький погоджується на такі умови і вони домовляються зідзвонитися пізніше.

Розмова, судячи з даних плівки, відбулася у червні 2017 року. Цифрова експертиза, проведена журналістами Слідства.Інфо,  підтвердила автентичність запису та відсутність втручання у файл.

Зв’язатися із Едуардом Ставицьким для отримання коментарів щодо цієї розмови через адвокатів не вийшло.

Як стало відомо з фільму Слідства.Інфо “Генеральна домовленість”, у листопаді 2016 року у Тель-Авіві відбулася зустріч Едуарда Ставицького та його адвокатів з двома заступниками генпрокурора України Євгеном Єніним та Анжелою Стрижевською. Під час цієї зустрічі у ізраїльському готелі сторони обговорювали деталі кримінальної справи проти Ставицього та можливості полегшити покарання для екс-міністра.

Чиновнику-втікачу інкримінують привласнення та розтрату майна шляхом зловживання службовим становищем за частиною 5 статті 191 Кримінального кодексу України, за що передбачено від 7 до 12 років ув’язнення.

Переглянути фільм “Генеральна домовленість” можна тут.