Українські компанії, зокрема “Рошен” Президента Петра Порошенка, попри гучні заяви про блокаду торгівлі із сепаратистськими регіонами, заробляють мільйони на Придністров’ї. Про це йдеться у матеріалі наших колег з Rise Moldova.

Придністровську Молдавську Республіку проголосили у 1991 році сепаратисти, яких підтримували російські війська. Росія так і не визнала суверенітету Придністров’я, але досі надає військову, економічну та політичну підтримку регіону. Український бізнес, попри війну на сході своєї країни та окупований Крим, фінансує сепаратистський регіон в Молдові. За даними журналістів, українські компанії за 2014-2017 роки вклали у бізнес Придністров’я більше 100 млн доларів.

Влітку 2017 року Президент Порошенко та прем’єр-міністр Молдови Павел Філіп спільно відкрили перший пункт пропуску на кордоні з Придністров’ям. Тоді Порошенко заявив, що такі пункти необхідні для “прозорої та ефективної боротьби з корупцією та контрабандою”.

Однак, в цей же місяць корпорація “Рошен” поставила у Придністров’я солодощів на 1,5 млн грн. Продукцію отримала компанія місцевого олігарха Віктора Гушана “Шериф”. Журналісти з’ясували, що “Шериф” з “Рошеном” спільно наторгували на 3 млн доларів США у 2014-2017 роках.

Не “Рошеном” єдиним. Компанія “Шериф” також торгує з двома представництвами світових брендів в Україні: Coca-Cola Беверіджис Україна та Nestle Україна. У цей же період (2014-2017 роки) “Шериф” уклав договори з ними на 1 та 4 млн доларів відповідно. Компанії торгували в обхід митного контролю Молдови, до складу якої юридично входить Придністров’я. Фірма олігарха Гушана, як з’ясували журналісти, не сплачує податок на прибуток до бюджету Молдови. Прибуток же підприємці виводили з Придністров’я через офшори.

За даними журналістів, компанія “Шериф” олігарха Гушана – це основне джерело фінансування для місцевої політичної еліти молдовських сепаратистів.