Петро Порошенко безстроково призначив на посаду судді Рівненського районного суду Михайла Таргонія, який має сумнівну репутацію. Відповідний указ президент підписав 17 травня.

Як раніше з’ясувало Слідство.Інфо із бази даних «Суддівська кров», Михайло Таргоній має родичів у суддівській і правоохоронній системах. Зокрема, в тому ж судді, що й Таргоній, з 2008 року працює його двоюрідна сестра. Батько до 2013 року був головою Костопільського районного суду Рівненської області. Рідний брат Олександр працює у відділі нагляду за розслідуваннями кримінальних правопорушень у Генпрокуратурі. Крім того, рідний дядько та двоюрідний брат Михайла Таргонія адвокати у Волинській області.

Сам суддя прокоментував Слідству.Інфо, що позитивно ставиться до практики, коли в судах працюють цілими родинами: «Навики батьків передають і дітям. Я вбачаю в цьому здоровий розвиток для окремої сім’ї та для держави та суспільства».

2016-го року патрульні поліцейські Рівного склали на Таргонія протокол про адміністративне правопорушення за нібито водіння напідпитку. У протоколі йдеться, що Таргоній відмовився від огляду. На суді він заявив, що поліцейський попросив його переставити автомобіль — той нібито заважав проїзду, а потім вимагав пройти огляд на алкогольне сп’яніння. Також, за словами Таргонія, він не відмовлявся від огляду, а лише просив провести його відповідно до закону.

Суддя Рівненського міського суду Христина Ореховська закрила провадження за відсутністю складу правопорушення та через закінчення строку накладення стягнення.

Також Слідству.Інфо стало відомо з власних джерел, що колишня дружина Михайла Таргонія неодноразово зверталася в поліцію через побиття її чоловіком. Вони розвелися у 2015 році. У суді дружина Таргонія заявляла про систематичні подружні зради й що шлюб нібито існував лише формально.

Згідно зі змінами до Конституції від червня 2016 року, судді призначаються на посаду безстроково.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ «Суддівська кров»: про що розповідають родинні зв’язки районного суду на Рівненщині

«Суддівська кров» — це база даних родичів суддів. Проект реалізовують команда журналістів-розслідувачів Слідства.Інфо та громадські активісти, за підтримки OCCRP (Проект розслідування корупції та організованої злочинності). Платформа дозволяє будь-кому простежити родинні зв’язки судді та викрити потенційні зловживання. Шукати можна у двох напрямках: за прізвищем судді ви отримаєте дані про його родичів; за прізвищем родича — відстежите зв’язок із суддею. Ви також можете клікнути на карту України та знайти потрібного суддю через суд, в якому він працює.