Родичі ув’язнених в Греції та Італії українців вважають, що правоохоронці роблять недостатньо для викриття злочинної мережі в Україні, яка вербує їх перевозити мігрантів

Про це йдеться у розслідуванні “Примарний заробіток на торгівлі мігрантами”, яке “Слідство.Інфо” підготувало спільно з Organized crime and corruption reporting project (OCCRP).

Більше 400 українців зараз сидять за ґратами у в’язницях Італії та Греції. Їх звинувачують у нелегальних перевезеннях мігрантів. Закордоном українські моряки отримують суворі тюремні строки.

Згідно з документами кримінальних проваджень, відкритих в Україні, прокурори вважають, що багатьох моряків залучають до торгівлі людьми обманом, а у разі заперечень — погрожують.

До прикладу, мати українця Євгенія Бахарєва, який перебуває в італійській в’язниці, Людмила Шаповалова вірить, що сина залучили до нелегального перевезення мігрантів обманом. Спілкуючись з журналістами, вона назвала двох організаторів високого рівня.

Проте, каже Шаповалова, українська поліція не доклала зусиль, щоб встановити те, що відомо навіть їй. “Поліція ніколи не зверталася до мене”, — сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ У Греції засудили ще шістьох українських моряків

Наразі українська влада досі не змогла затримати жодного високопоставленого члена угруповання. Згідно з інформацією правоохоронців, яку отримали журналісти, у березні цього року поліція здійснила обшуки в будинках щонайменше п’яти підозрюваних контрабандистів вищої ланки, вилучивши безліч доказів, включаючи ноутбуки, телефони, квитки на літак та фінансові документи. Чотирьом контрабандистам оголосили підозри.

У відповіді журналістам начальник департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Артем Крищенко заявив, що наразі ведеться досудове розслідування щодо 11 осіб, яких вважають причетними до нелегального перевезення мігрантів. Незважаючи на це, публічні матеріали судових справ показують, що жодному із ключових контрабандистів не висунули звинувачення.

Як розповідало “Слідство.Інфо”, в Україні діє злочинна мережа, що вербує українців для нелегального перевезення мігрантів. Угруповання, що складається з українців, росіян та іракських курдів, працює щонайменше з 2014-го року та переважно залишається непокараним, незважаючи на роботу правоохоронців. Унаслідок цього у Греції та Італії заарештували вже 438 українських громадян

Раніше “Слідство.Інфо” повідомляло, що в липні минулого року за такими самими звинуваченнями до 180 років за гратами засудили двох мешканців Івано-Франківська – коваля Петра Литвинчука і музиканта гурту “Перкалаба” Сергія Шваюка. Ще один увязнений у Греції –  Віталій Новак із Херсонщини – перебуває у в’язниці з травмою хребта, де не отримує необхідну медичну допомогу.