Марія Горбань, Слідство.Інфо

Вища кваліфікаційна комісія суддів та громадська рада міжнародних експертів виключили вісьмох кандидатів до Вищого антикорсуду через невідповідність критеріям відбору. Спільне засідання відбулося 18 січня. 

Яких кандидатів виключили з конкурсу до суду, де вже незабаром розглядатимуть справи топ-корупціонерів, — розповідає Слідство.Інфо.

Суддя Шевченківського райсуду Києва Оксана Голуб не вказала в декларації доброчесності, що в січні 2014 року заборонила учаснику Євромайдану керувати автомобілем. Окрім цього, експерти звернули увагу на декларації судді. Йдеться, зокрема, про 420 тисяч гривень — нібито подарунок від свекрухи. Суддя пояснила експертам, що свекруха «довго працювала в Канаді та подарувала гроші, які заробила».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ «Сумнівні кандидати» до Антикорсуду: кого ветувала рада міжнародних експертів

Анатолій Загородній у вересні 2017-го головував у колегії суддів, яка скасувала рішення Вищої ради юстиції про звільнення «судді Майдану» Ірини Татаурової. Експерти також знайшли неточності в його декларації, що стосувалися авто Honda Accord 2008 року. Суддя пояснив, що не декларував право користування на автівку, бо в ці роки її «не використовував».

Ігор Штульман також двічі ухвалював рішення на користь «суддів Майдану» й був у колегії суддів, яка поновила на посаді Оксану Царевич.

Тарас Заєць не вказав у декларації доброчесності, що в лютому 2014-го вирішив узяти під варту на два місяці активіста Євромайдану. Окрім цього, Заєць, працюючи до 2014-го помічником судді, придбав Audi Q7, на той час вона коштувала близько 80 тисяч доларів. Відповідаючи експертам, Заєць пояснив, що придбав автівку разом з батьками, але декларацію матері за цей період не надав.

Анатолій Квятковськийу декларації кандидата до Антикорсуду за 2017 рік указав, що має автомобіль KIA Sportage 2016 року вартістю 150 тисяч гривень. На сьогодні така машина коштує щонайменше вдвічі дорожче. Суддя обґрунтував таку низьку ціну автівки довідкою від механіка й несправністю двигуна.

Суддя Деснянського райсуду Чернігова Юрій Кулініч виправдав екс-керівника обласного управління МВС Едуарда Гребенюка у справі про розгін чернігівського Майдану в листопаді 2013 року. Кулініч не з’явився на засідання комісії та просив перенести співбесіду, однак експерти вирішили розглядати його досьє за наявними документами.

У судді Конституційного суду України Євгена Мартинова експерти також знайшли неточності в деклараціях. Як і в судді центрального райсуду Миколаєва Дмитра Тішка. Крім того, у 2014 році Тішко відпустив під домашній арешт Костянтина Ковальова — бойовика, який воював на сході України

Сьогоднішнє засідання Вищої кваліфікаційної комісії спільно з громадською радою міжнародних експертів було першим. Наступного разу вони зберуться 21 січня й розглянуть 12 кандидатів до Антикорсуду, яких експерти ветували раніше.