Володимир Антюфеєв та Вадим Красносельський — генерали, політичні лідери самоназваного Придністров’я. А один із них брав участь у створенні так званої «ДНР». Обидва — у міжнародному розшуку. Кишинів інкримінує їм перевищення влади, службових повноважень або перешкоджання вільному здійсненню виборчого права.

Менше з тим, і генерал Антюфеєв, і нинішній «президент» самоназваної «ПМР» Красносельський безперешкодно багато років виїжджали в Україну та подорожували світом. А Красносельський ще й має український закордонний паспорт. Інформацію про подорожі лідерів самопроголошеної республіки журналісти RISE Moldova дізналися з власних джерел в українських прикордонників. 

Придністровський «президент» з українським паспортом

Попри те, що Красносельський близько 10 років був у розшуку в Молдові, це не заважало йому регулярно пересікати придністровську ділянку молдовсько-українського кордону та виїжджати за кордон по паспортах кількох країн. 

Красносельський майже щомісяця заїжджав на територію України, використовуючи 300 разів російський та щонайменше 10 разів — український закордонний паспорт. 

В’їжджав в Україну Красносельський через ділянку молдовського кордону, яку контролює так звана ПМР. На 12 пунктах цієї ділянки тільки український контроль. З боку Молдови вантажі та людей перевіряють силовики самоназваної «республіки». 

Про подорожі Красносельского журналісти RISE Moldova дізналися завдяки джерелам у прикордонній службі України. Інформація стосується того, скільки разів придністровський генерал перетинав кордон України й куди потім прямував протягом 8 років — з 2007-го по 2015 роки.

Основні пункти призначення генерала — Київ, Харків та Одеса. 

Президент так званої «Придністровської Молдавської Республіки» Вадим Красносельський, в Тирасполі (Молдова), 21 липня 2017 року. Ратинський В’ячеслав / УНІАН

Так званий віцепрем’єр так званої республіки

Володимир Антюфеєв — генерал-лейтенант у відставці. До 2012 року очолював КДБ Придністров’я. У 2004 році Молдова оголосила його в міжнародний розшук. 

Як і Красносельський, Антюфеєв безперешкодно кілька десятків разів на рік заїжджав в Україну по російському паспорту. Транзитом на кілька днів. Переважно користувався одеським аеропортом. 

Кордон з Україною Антюфеєв перетинав на машинах з номерами посольства РФ у Кишиневі. 

У 2014 році в так званій «ДНР» Антюфеєва призначили «віцепрем’єром». Він курирував силовий блок. За тиждень після цього призначення поблизу Донецька збили малазійський Боїнг. Загинуло 298 людей. 

Генерал заперечує будь-яку причетність до катастрофи. за версією Міжнародної слідчої комісії, літак збили з установки «Бук», що належала курській бригаді ПВО російських збройних сил. 

Лише за три роки, у квітні 2017 року Київ оголосив придністровського генерала в розшук. Згідно з відповіддю МВС України на запит журналістів, Антюфеєва оголосили в розшук «посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, а також створення терористичного угруповання чи терористичної організації». Зокрема, українські силовики інкримінують генералові «Планування, підготовку, розв’язання та ведення агресивної війни».

Водночас ні старі, ні нові керівники МВС Молдови не відповіли журналістам, як стало можливим, щоб оголошені в міжнародний розшук генерали багато років сотні разів перетинали державні кордони сусідніх країн.

Володимир Тхорик, RISE Moldova