Марія Горбань, Слідство.Інфо

Національна опера України у 2015 році поклала на депозит майже 21 мільйон гривень зароблених на гастролях у банк «Київська Русь», який згодом збанкрутував. Кошти театру так і не повернули. Про це йдеться в аудиторському звіті Рахункової палати України.

Національна опера України фінансується Міністерством культури. Але як державне підприємство, театр також отримує доходи від продажу квитків і гастролей. Попри це, кошти, які отримує театр від держави, значно більші за його прибуток. До прикладу, у 2017 році опера отримала 250 мільйонів гривень з держбюджету і лише 40 мільйонів власного доходу.

У 2015 році Національна опера вирішила покласти частину власного прибутку — 20,8 мільйонів гривень — від гастролей на депозитний рахунок у банку «Київська Русь». Вже через декілька місяців банк визнали неплатоспроможним. Згодом стало відомо, що акціонери фінансової установи вивели 44 мільйони доларів у офшори. Керівника банку за декілька місяців після визнання неплатоспроможності оголосили в міжнародний розшук через розкрадання. Внаслідок банкрутства «Київської Русі» постраждало близько чотирьох тисяч вкладників, які втратили в ньому свої депозити. Зараз Національна опера перебуває у сьомій черзі задоволенні вимог кредиторів і так і не отримала ніякої компенсації за депозит.

Клієнтами збанкрутілого банку стали також і представники чинної влади.

До прикладу, «Автотранспортне підприємство-2240» у 2007 році взяло в «Київської Русі» шість мільйонів доларів кредиту. За даними розслідування Слідства.Інфо, воно підконтрольне бізнес-партнерам президента Петра Порошенка нардепу Ігорю Кононенку та заступнику секретаря РНБО Олегу Гладковському. Після судової тяганини банку так і не вдалося повернути кредит.

(Головне фото: ZeFt.in.ua)