За напад і облиття сірчаною кислотою Катерини Гандзюк 31 липня 2018 року нападники отримали по 500 доларів. Кожен витратив їх на власний розсуд. Наприклад, один з нападників — Вишневський — купив одяг.

Про це Слідство.Інфо дізналося з офіційних свідчень виконавців і співорганізаторів убивства. Документи, які опинилися в розпорядженні редакції, дозволили відновити події річної давнини.

Організатор нападу Сергій Торбін зустрівся з раніше судимим за вбивства Олексієм Левіним у липні 2018 року. Від Левіна, він отримав замовлення — напасти на Гандзюк. 

«Потрібно дати пи**ди….Побити. Чи руку зламати чи ногу, — сказав Торбіну Левін. Про це організатор нападу згадував пізніше під час допитів. — Чи там другий варіант розглядався можливо кислотою плюхнути…»

Торбін вирішив передати замовлення чотирьом хлопцям з підрозділу розвідки, яким командував під час війни на сході України. Як розповіли пізніше виконавці, саме він розподіляв, хто й що робитиме під час нападу. Водієм призначив Васяновича. Вишневський мусив стежити за виходом Гандзюк і подати сигнал Грабчуку. Він і повинен був  вилити кислоту на активістку. 

Близько 8 години 15 хвилин зранку 31 липня нападники реалізували свій план — облити Катерину Гандзюк кислотою. Активістку з опіками 40% тіла доставили в реанімацію. 

Гроші за напад хлопці отримали за 4 дні — по 500 доларів. Кожен витратив їх на власний розсуд. Вишневський, наприклад, купив одяг.

Нагадаємо, підозру в організації вбивства в лютому цього року оголосили голові Херсонської облради Владиславу Мангеру. Олексій Левін, який нині перебуває в розшуку, отримав статус підозрюваного раніше, наприкінці минулого року. Утім, у квітні 2019-го Генпрокуратура змінила статтю. Їм висунули підозру в замовленні нанесення тяжких тілесних ушкоджень, що спричинило смерть Катерини Гандзюк. А пізніше, як стало відомо, ГПУ зупинила досудове розслідування щодо Владислава Мангера та Олексія Левіна. Адвокати Мангера хочуть оскаржити це рішення, а сторона потерпілих вважає, що підозрювані можуть назавжди уникнути відповідальності. 

Основним мотивом убивства Гандзюк офіційне слідство називає публічну позицію Гандзюк щодо підпалів лісу й корупційної вирубки. Сама Гандзюк також вважала саме Мангера ймовірним замовником замаху на неї. Про це вона сказала Слідству.Інфо у своєму останньому інтерв’ю.

У травні 2019 року Генеральна прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо п’ятьох обвинувачених у нападі на Катерину Гандзюк. Вони визнали свою вину й почали співпрацювати зі слідством. Начебто саме після написання заяви про визнання вини їм змінили підозру з умисного вбивства на умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень. Нещодавно суд оголосив вирок нападникам — вони отримали від 3 до 6,5 років за ґратами.

Щодо інших фігурантів цієї справи, відомо, що 17 квітня прокуратура «пом’якшила» підозру Ігореві Павловському. Замість організації вбивства його звинуватили в замовчуванні (частина 1 статті 396 Кримінального кодексу). У травні Шевченківський райсуд Києва відпустив Павловського під домашній арешт. Під час роботи над фільмом-розслідуванням «Гандзюк: системне вбивство» журналісти виявили, що він зідзвонювався з херсонськими правоохоронцями в день замаху на активістку й в інші важливі для розслідування дати. 

Крім того, Слідство.Інфо отримало документи правоохоронців, які доводять, що ексзаступник голови Херсонської ОДА Євген Рищук також міг бути причетним до незаконної вирубки 600 гектарів лісу. Саме публічну позицію Гандзюк щодо знищення насаджень офіційне слідство вважає основним мотивом нападу на неї.

У розпорядженні Слідства.Інфо також є відео, на якому Олексій Левін розповідає, як Євген Рищук просив «якось покарати» Катерину Гандзюк.

Водночас журналісти з’ясували, що колишній очільник Херсонської ОДА Андрій Гордєєв міг впливати на офіційне розслідування. Ідеться, зокрема, про його ймовірну зустріч із тодішнім керівником СБУ Василем Грицаком. 

Прізвища Мангер, Гордєєв і Рищук є серед тих, кого близьке оточення Гандзюк й рух активістів називають замовниками злочину проти неї.