Національне антикорупційне бюро України за 3 роки розслідувало понад 30 кримінальних проваджень, де фігурантами є судді. В 20 випадках матеріали вже передали до суду,  щодо 15 – розслідування ще триває.

Про це стало відомо у програмі “Честь і НЕчесть” на 24 каналі.

Утім, як показує статистика, попри те, що частина проваджень вже передана до суду, жодного суддю так і не притягнули до відповідальності. Зокрема, через те, що розгляд справ затягуються їхніми ж колегами.

Керівниця Ради громадського контролю НАБУ Галина Янченко запевняє, що у третині випадків такі справи відкладають через відсутність на робочому місці суддів, частину – через неявку прокурорів, а у кожному четвертому випадку – за домовленістю сторін.

Крім того, в окремих випадках судді, яких обвинувачують в хабарництві або зловживанні службовим становищем, навіть повертаються на роботу та отримують заробітну плату.

На початку літа до виконання обов’язків повернувся  голова Дружківського міського суду Донецької області Геннадій Молібога, якого затримали на хабарі у 13 тисяч гривень наприкінці 2017 року.  Під час обшуків НАБУ знайшло в судді, окрім мічених купюр, ще 90 тисяч рублів. Раніше за клопотанням керівника САП Вища рада правосуддя дозволила правоохоронцям взяти суддю під варту, а на момент досудового розслідування відсторонити від посади до червня 2018 року. Утім, з клопотанням про подовження терміну прокуратура не зверталася, тому суддя повернувся до виконання своїх обов’язків.

“Справедливим рішенням було б, якщо задукоментовано, що людина брала хабарі, або є підстави вважати, що вона була підозрювана у незаконному збагаченні – відсторонити таку людину від виконання службових обов’язків, призупинити якимось чином повноваження. Але по суддях ми такого не бачимо”, – говорить голова Ради громадського контролю НАБУ.

Підготувала Марина Животкова